Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Loren Stillman - 'Trio Alto Vol. 1' (SteepleChase, 2006)

Loren Stillman is een zeer goede saxofonist, met een krachtige, maar warme toon. Op deze cd wordt hij begeleid door Steve LaSpina op bas en Jeff Hirshfield op drums. Het trio waagt zich aan een aantal klassiekers uit de jazz, zoals 'All The Things You Are', 'Body And Soul', 'What Is This Thing Called Love?', maar dan niet in de zoveelste uitgemolken versie van deze nummers, maar wel opnieuw gebracht, herleid tot hun essentie en dan weer opgebouwd, zijdelings benaderd en in de improvisatie opgenomen.

Zo is de versie van 'All The Things You Are' zoals in de beste freejazztraditie in het begin amper te herkennen (in de stijl van 'probeer eens te raden wat ik nu speel'), maar dit is geen free jazz, veeleer moderne hedendaagse jazz die toegankelijk is zonder het te moeten hebben van de gekende melodie. Pas na zeven minuten in de tune begint Stillman het thema te spelen. De grote kracht van deze saxofonist is dat zijn improvisaties gefocust zijn op de diepte van de song die hij brengt, en daardoor boeiend blijven. Hirshfield en LaSpina vullen hem daarbij perfect aan.

Dit is bepaald geen achtergrondmuziek. Een leuk, enthousiast, knap album. Jazz met soul!

Meer horen?
Op de
website van Stillman is onder het kopje 'listen' een track van dit album te beluisteren: 'Long Ago And Far Away'. En op zijn MySpace-pagina vind je een ander nummer van deze cd: 'Body And Soul'.

(Stef Gijssels, 15.6.08) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
Belgiƫ
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.