Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Charles Lloyd - 'Sangam' (ECM, 2006)
Opname: 2004

De eerbiedwaardige Charles Lloyd kwam in zijn lange carrière al vaker op de proppen met spraakmakende albums, zoals de duo-opname 'Which Way Is East' met Billy Higgins (1936-2001), die in 2004 verscheen. 'Sangam', wat zoveel betekent als samenkomst of ontmoetingsplaats, werd in datzelfde jaar live opgenomen in Santa Barbara, Californië, als eerbetoon aan de betreurde drummer. Gelukkig voor ons werden de tapes op cd overgezet.

Lloyd presenteerde die meiavond in 2004 met de Indiase meesterpercussionist Zakir Hussain en jazzdrummer Eric Harland een onuitgegeven trio. De ongewone setting van tenor- en altsaxofoon (afgewisseld met tarogato, bas- en altfluit) en twee percussionisten mist op het eerste zicht de aanwezigheid van een harmonisch instrument. Lloyd en Harland brengen weliswaar om beurten ook een vleugje piano in, maar het is vooral Hussain die zijn goddelijke tabla's, naast halsbrekende ritmes, ook wonderlijke melodische klanken ontlokt.

Van Hussains hand is Guman, een ruim elf durende trip met vocale inbreng, die je tegemoet komt op de avontuurlijke reis naar Sangam. Het overige basismateriaal, bestaande thema's van Lloyd, wordt gretig overschilderd met expressieve kleuren. De meester zelf, die ooit van dezelfde bron dronk als Coltrane en Coleman, gaat voor in een spirituele ceremonie die in het teken staat van positieve energie en vrijheid. De muziek van 'Sangam' raakt de essentie. Een mooier eerbetoon kon Billy Higgins zich niet wensen.

Deze recensie verscheen eerder in Jazzmozaïek.

Meer zien en horen?
Klik
hier en hier voor een documentaire over 'Sangam', waarin Lloyd vertelt over de ontstaansgeschiedenis van dit project en zijn muzikale drijfveren. Tevens zijn er liveopnamen van deze cd te zien en te beluisteren..

(Dirk De Gezelle, 29.6.08) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.