Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Aangrijpende ode aan Holiday door Tutu Puoane & Brussels Jazz Orchestra
donderdag 5 juni 2008, De Warande, Turnhout

In de Warande bracht zangeres Tutu Puoane samen met het fameuze Brussels Jazz Orchestra het programma 'Writing Billie'. Voor dit project werd een zestal auteurs verzocht teksten te schrijven over het turbulente leven en werk van Billie Holiday. De gedeclameerde teksten door actrice Sara De Bosschere en Puoanes vertolkingen van 'Billie’s Blues', 'Trav’lin All Alone', 'Let’s Call The Whole Thing Of' en andere vormden ogenschijnlijk de hoofdbestanddelen van dit concert.

Ogenschijnlijk, want anders zouden we arrangeur Bert Joris en het Brussels Jazz Orchestra onvergeeflijk te kort doen. Het waren deze arrangementen, enkele nieuwe instrumentale composities en de gloedvolle en perfecte vertolkingen door het BJO en solisten die baanbrekend werk verrichtten voor Tutu Puoane. De cues van Frank Vaganée aan het adres van De Bosschere misten hun uitwerking niet. De voorstelling - bestaande uit één lange set - liep op rolletjes.

Puoane zong met inzicht en bezieling op haar eigen wijze bekende Holiday-klassiekers. En je begreep onmiddelijk waarom zij tot de belangrijkste jazzvocaliste van België wordt gerekend. Het BJO speelde weer zoals we dat zoetjes aan maar vanzelfsprekend gaan vinden: gedegen, accuraat, klankkleurrijk en verfijnd. Het orkest kon waar nodig stevig uitpakken, maar klonk nooit banaal. De symbiose van orkestspel, gedeclameerde teksten en de functionele basale puurheid van Puoane's vertolkingen zorgden voor een aangrijpend concert dat meer was dan de som der delen.

Klik hier voor een fotoverslag.

(Cees van de Ven, 29.6.08) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...
Menupagina's:


Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.