Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Virtuoos bespeelde mondharmonica
Tim Welvaars & Old Quarter Trio, maandag 5 mei 2008, Old Quarter, Amsterdam

Hij wordt vaak genoemd als de enige echte mogelijk toekomstige opvolger van Toots Thielemans. En dat lijkt een voor de hand liggende typering wanneer je een concert ondergaat van deze virtuoos spelende mondharmonicaspeler Tim Welvaars, die overigens in 1986 op saxofoon afstudeerde aan het Hilversumse Conservatorium.

Welvaarts had het geluk dat hij van maestro Thielemans zelf in Brussel de fijne kneepjes van het bespelen van de mondharmonica kon leren. In de Old Quarter konden de toegestroomde jazzliefhebbers het resultaat van dit intensieve onderricht, aangevuld met jarenlange opgedane praktijkervaring, bewonderen. Dat Welvaarts inmiddels een gelouterde musicus is, blijkt uit de vele vergaarde prijzen, waaronder de 'World Championship Of Performing Arts', die hij in 2003 in Hollywood won.

Het basistrio, met pianist Thijs Cuppen, bassist Branko Teuwen en drummer Klaas van Donkersgoed, opende met de standard 'But Not For Me'. Cuppen lekker soulvol en alle registers verkennend, Teuwen soepel begeleidend en Van Donkersgoed behendig swingend met zijn brushes. Dit nummer werd direct aansluitend gevolgd door 'A Night In Tunesia', door Cuppen snel, melodieus en met lekkere trillers sprankelend ingevuld en dynamisch ondersteund door Teuwen en Van Donkersgoed, nu met sticks spelend achter de glimmende bekkens, als een vis in het water.

Vanaf het derde nummer, 'The Days Of Wine And Roses', tot aan de jamsessie die om 11 uur losbarstte, nam Welvaars als het ware de regie over en begon heel relaxed, zittend op een barkruk, 'zijn broodje' te bespelen. Het mooie nummer met het thema uit 'Turks Fruit' mocht uiteraard ook niet ontbreken. Geleidelijk manifesteerde Welvaars zich in dit concert als een rasmuzikant, die alle fijne kneepjes van het vak beheerst. Hij had er ook duidelijk zin in.

Leuk was het te kunnen constateren dat Welvaars in deze sessie ook een behoorlijk aantal eigen nummers en bewerkingen speelde, waaruit bleek dat hij ook een verdienstelijke componist en arrangeur is. Maar een hele avond luisteren naar mondharmonica, hoe virtuoos gespeeld dan ook, is wel een hele zit. Vandaar dat het Old Quarter Trio de lange serie nummers als kwartet regelmatig afwisselde door in triovorm te spelen.

Vier musici die nog nooit met elkaar gespeeld hadden, bleken deze avond in staat om niet alleen goed te kunnen samenspelen, maar tevens hun eigen invulling goed kwijt te kunnen. En dat is bij veel gelegenheidsformaties wel eens anders.

(Rolf Polak, 17.5.08) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...
Menupagina's:


Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.