Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Variatie alom tijdens geslaagde editie Jazz Middelburg
vrijdag 9 t/m maandag 12 mei 2008, diverse locaties, Middelburg

De kick-off van het tweede International Jazz Festival Middelburg vond al een maand eerder (8 april) plaats met het John Scofield Trio en de ScoHorns; bedoeld als opwarmer voor het festival en ook publicitair een goede keuze.

Maar het festival werd pas echt geopend door Rita Reys in dezelfde Stadsschouwburg de vrijdag voor Pinksteren. De 83-jarige Lady of Jazz kan het nog steeds. Haar timing is nog als vanouds, alleen moet ze qua volume wel wat inleveren. Ondertussen begon in de stad Middelburg op diverse podia (en dat is bij sommige kroegen wel wat veel gezegd) ook muziek te klinken. Zo speelden onder anderen de Zeeuwse Sessie Band (met onder meer de drie broers Van der Feen, Eric Heijnsdijk, Ben Boogaard en Sjaak Lammers), Saxotones Groove Mission en Not James Dean. Het bleef nog lang lekker in het zwoele Middelburg.

Ook de zaterdagmiddag op diverse plaatsen in de stad jazz. Daarna verplaatste het echte festivalgebeuren zich voor de avond naar het ruime en besloten Abdijplein. Drummer Bobby Previte beet daar met zijn New Bump de spits af. Met een op vibrafoon excellerende Bill Ware en een ogenschijnlijke rustige Ellery Eskelin op tenorsax bracht hij voornamelijk werk van zijn nieuwe cd 'Set The Alarm For Monday'. Brad Jones vulde met zijn stevige baslijnen verder de ritmesectie aan.

Daarna was het de beurt aan Archie Shepp met zijn mannen. Shepp, die als een mopperende, ontevreden muzikant het van fraai licht en geluid voorziene podium betrad, zette een gedenkwaardig concert neer. Naast zijn karakteristieke saxofoongeluid liet hij zich ook niet onbetuigd achter de zangmicrofoon. Even leek het alsof de gelijke rechten voor de mens nog opnieuw bevochten moeten worden. Zijn van Black Power doorspekte 'Mama Rose' ontbrak dan ook niet.

Op zondagavond mocht Panchito de sfeer opwarmen met haar latin jazz. Zij deden dat ondanks wat personele wijzigingen in de bezetting uitstekend. Maar er werd toch gewacht op de topper van de avond: E.S.T. Het Esbjörn Svensson Trio had zich voorafgaand mediterend op het concert voorbereid. Als in extase werden aan één stuk door prachtige muziekstukken uitgevoerd, waarvan het publiek ademloos wist te genieten. Esbjörn Svensson versmolt met zijn piano en ging op in de klanken. Na een staande ovatie trakteerde hij het publiek op een toegift.

Maandagmiddag waande Eric Vloeimans zich al in het buitenland. Op deze mooie pinksterdag mocht hij de dag openen met zijn Gatecrash. 'Lounge, elektrische Miles Davis, klanklandschappen, gelaagde jazz, het komt allemaal voorbij' was aangekondigd. Mooier kun je het niet samenvatten.

Je hoeft geen jazzliefhebber te zijn om de Koning van de Funk te kunnen waarderen. Met zijn superstrakke band zette Maceo Parker een show neer van meer dan twee uur en sloot hij de middag en het festival af.

Het festival trok in totaal circa 5000 bezoekers. En ofschoon de organisatie gehoopt had op wat meer, mag men toch tevreden zijn. Op naar het derde Jazz Middelburg!

Klik hier voor fotoverslagen van de verschillende concerten.

(Eddy Westveer, 17.5.08) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...
Menupagina's:


Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.