Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Plezierig verjaardagsconcert met koninklijk randje
Ruud Jacobs 70, zaterdag 3 mei 2008, Bimhuis, Amsterdam

Het Bimhuis was te klein voor de vele bezoekers aan het concert ter gelegenheid van de zeventigste verjaardag van bassist Ruud Jacobs, en dus was het aan de kassa wachten geblazen of er door afzeggingen op het laatste moment alsnog een toegangskaartje te bekomen was. Joost Patocka was de initiatiefnemer en organisator van het feestje, met Hans Mantel als ceremoniemeester. De avond werd geopend door een trio dat refereerde aan de begintijd van Jacobs toen hij met broer Pim en gitarist Wim Overgaauw optrad. Nu werd hun plaats overgenomen door pianist Peter Beets en gitarist Vincent Koning.

Vervolgens was het podium voor het kwintet waarmee men momenteel succesvol optreedt in concertzalen en op jazzpodia: Rita Reys (zang), Ferdinand Povel (tenorsax), Peter Beets (piano), Ruud Jacobs (bas) en Joost Patocka (drums). Vertrouwde stukken zoals 'You’re My Everything', 'I’m Old Fashioned' waren bekende kost voor het publiek dat het zich goed liet smaken. Voor het laatste stuk 'In A Mellow Tone' kwam het jonge talent Kim Hoorweg op het podium. Met haar coach Rita Reys zong ze zich moeiteloos, zuiver, scattend en onbevangen een weg door deze evergreen.

Een verrassend vervolg was het optreden van Benjamin Herman, Han Bennink en Ruud Jacobs. Hier werd het vrije veld gekozen. Het expressieve spel van Bennink met de licks en gimmicks waarop men wacht, het enthousiaste, aanstekelijke spel van Herman: dat alles deed ook de jarige goed. Het inspireerde hem om ook in dit idioom creatief en assertief te bassen. Glimlachend genoot hij zichtbaar van de vanzelfsprekende muzikale vrijheid en speelvreugde die Bennink en Herman tentoonspreidden.

Na de pauze werd door jazzchroniqueur Bert Vuijsje een overzicht gegeven van de vele verdiensten die Jacobs voor de Nederlandse muziek heeft gehad. Zijn werk als producer van musici als Thijs van Leer, Berdien Stenberg, André Rieu en Laura Fygi, alsmede zijn rijke jazzverleden werden genoemd en geroemd. Deze lofzang was dan ook mede aanleiding om de koningin te behagen. Burgemeester Frans Buijserd van de gemeente Nieuwkoop spelde een zichtbaar verraste Ruud Jacobs de versierselen op behorende bij de onderscheiding als Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw.

Vocaliste Laura Fygi zong met Cor Bakker op piano en het kwintet 'I Will Wait For You' en 'Corcovado'. Focus-alumnus Thijs van Leer liet horen dat hij het fluitspel nog perfect beheerst. Imposant was zijn solo-intro van 'Les Feuilles Mortes', dat vervolgens tutti een fraaie uitvoering kreeg, waarbij Van Leer ook de scatzang niet schuwde.

Tot besluit bedankte de nog vitale zeventiger allen voor de buitengewone avond die hij hier mocht beleven. In de bar van het Bimhuis werd het feest verder voortgezet met Jules Deelder, die daar ongetwijfeld goed draaiwerk verricht zal hebben. Uw recensent/fotograaf van dienst was toen alweer op weg naar België.

Klik hier voor een fotoverslag.

Meer zien?
Cultura, het culturele themakanaal van de publieke omroep, maakte een special rond deze illustere bassist/producer met als speciale gast Rita Reys. Hans Mantel praat met Jacobs en Reys over het fameuze Trio dat hij jarenlang met zijn broer Pim vormde en die tal van internationale jazzartiesten begeleidde, en over Ruud Jacobs' werk als producer. Aansluitend twee programma's met Ruud Jacobs op bas: een aflevering van het AVRO-muziekprogramma Jazz met Jacobs uit de jaren tachtig, waarin het Trio Pim Jacobs jonge jazzmusici begeleidde. In deze aflevering zijn te gast: fluitiste Esther Strumphler, trompettiste Saskia Laroo, zangeres Denise Jannah en een 14-jarige Peter Beets. Daarna een fraaie sessie van het Trio (hier met Han Bennink op drums) met de Amerikaanse gitaargigant Wes Montgomery. Klik hier om de uitzending te bekijken.

(Cees van de Ven, 14.5.08) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...
Menupagina's:
Draai draait:
Mixing Memory And Desire - 'Strange Destination'

Klik op de hoes om de cd te beluisteren en voor meer informatie

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.