Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Na de regen stroomden de pleinen vol
Amersfoortse Jazzdagen, vrijdag 16 t/m zondag 18 mei 2008, diverse locaties, Amersfoort

Na de Dag van Nederlandse Jazz ging het in Amersfoort weer verder, onder frisse omstandigheden en met een groot scala aan Nederlandse jazzmuzikanten. Ook veel aan jazz gerelateerde stijlen, zoals funk (Stormvogel), wereldmuziek (Neco Novellas) en singer-songwriter (Leine), hadden een prominente plaats in de programmering. De scheidslijn tussen de van oudsher pure jazz en aanverwante stijlen is ook op dit meerdaagse festival nauwelijks aan te geven.

Op zaterdag (17 mei) gaf Eric Vloeimans met zijn formatie Gatecrash een hartverwarmend concert. Vanaf de eerste seconde was er zeggingskracht, waren er gloedvolle solo's en geweldig samenspel. Dit alles maakte dit concert tot het hoogtepunt van deze dag. De band - met Jeroen van Vliet op toetsen, Jasper van Hulten op drums en Gulli Gudmundsson op bas - maakt een zeer hechte indruk en straalt plezier uit. De aan Miles Davis gerelateerde composities van de cd's 'Hyper' en 'Gatecrashin’' werden live subliem vertolkt.

Wat mij bijzonder bevalt is de sterke dynamiek in opbouw van composities en soli; de band klinkt daarbij als een hecht collectief, de ijzersterke ritmesectie voelt de solisten geweldig aan. De lyriek, maar ook de vervormde klanken vanuit toetsen en trompet zorgen, naast verfijnde en bijna verstilde momenten, voor sterk groovende en bijna ontsporende beats. Van Hulten liet horen dat hij zich tot de top van de Nederlandse drummers kan gaan rekenen; zo'n beheersing en geweldige timing spreekt er uit zijn spel. Een groot compliment hierbij aan de geluidstechnicus; vanaf de eerste minuut was er een voortreffelijke balans, waarbij de dynamiek in de band uitstekend tot zijn recht kwam.

Na dit concert hield de regen nagenoeg spontaan op en stroomde het langzamerhand vol op de diverse pleinen en in de diverse zalen. In een daarvan speelde de Amersfoortse pianist Thijs Borsten met een uiterst gevarieerd gezelschap dat een soort van flamenco-jazz-wereldmuziek speelde. Hoewel sommige solistische bijdragen erg virtuoos waren, klonk het geheel toch wat te gekunsteld.

Laat op de avond bracht het New Cool Collective nieuw repertoire van hun onlangs uitgebrachte cd 'Out Of Office'. Met hun al wat bekende stukken zorgden ze voor een geweldige stemming op de Amersfoortse Hof. Entertainment en feest naast muzikaliteit. Met wederom gitarist Anton Goudsmit in een hoofdrol: scheurend, jankend en groovend, en daarnaast de uiterst aanstekelijke ritmes van de percussionisten Frank van Dok, Jos de Haas en drummer Joost Kroon. Al ruim 15 jaar swingen, maar van een midlifecrisis is geen sprake: volop inspiratie en bezieling.

Het Amsterdamse collectief Nueva Manteca speelde ondanks de aangekondigde presentatie van hun Motown-mambo cd wat plichtmatig en maakte de pauze wel wat lang. Duidelijk is dat deze band een geweldige sound kan neerzetten, maar op deze koude avond net wat te rommelig en gemakzuchtig acteerde.

Het is goed om te zien dat deze Amerfoortse jazzdagen zo'n succes zijn geworden en dat er ondanks het kille en natte weer zoveel moois te zien en te horen was. We zien uit naar de editie van 2009!

Klik hier voor een fotoverslag van de Amersfoort Jazzdagen door Maarten Jan Rieder.

(Geert Topper, 29.5.08) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...
Menupagina's:


Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.