Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Matana Roberts Quartet - 'The Calling' (Utech Records, 2007)

Goede punten en slechte punten voor het freejazz-label Utech Records. De goede: ze bestaan en ze durven risico nemen. De slechte: de meeste opnamen zijn live en van een opnamekwaliteit die je dezer dagen zelfs van live-opnamen niet meer verwacht. En dat is niet eigen aan deze cd, ook bij de andere is het zo. Tot zover het gezaag.

De in Chicago geboren altsaxofoniste en klarinettiste Matana Roberts heeft nu haar eigen kwartet, na haar band Sticks & Stones (een saxtrio) te hebben geleid voor enkele jaren. Op 'The Calling' wordt ze vergezeld door Taylor Ho Bynum op cornet, Thomson Kneeland op bas en Tomas Fujiwara op drums. Hier pakt ze een aantal klassiekers op, zoals Billy Holiday's 'My Man', Sun Ra's 'We Travel The Spaceways' en Louis Armstrongs 'Do You Know What It Means (To Miss New Orleans)', het laatste nummer verwijzend naar de verwoesting van orkaan Katrina.

Deze band brengt prima free jazz, met veel openheid en creatief en intens samenspel, afgewisseld met rustige momenten, maar aarzelt evenmin om bij momenten de basismelodieƫn op een traditionele swing- en bopmanier te brengen, of een speelse call-and-response tussen sax en cornet af te leveren. Kortom, een leuke trip door de jazzgeschiedenis, maar dan herdacht vanuit een vrij modern perspectief. Dat alles maakt het gebrek aan klankkwaliteit des te erger.

Meer weten en horen?
Op de
website van Matana Roberts kun je het titelnummer van dit album beluisteren. Klik daarvoor op 'sounds' in de menubalk. Surf ook eens naar haar MySpace-pagina.

(Stef Gijssels, 7.5.08) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
Belgiƫ
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.