Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Het vocale charisma van Fay Claassen
donderdag 17 april 2008, JazzCase, Dommelhof, Neerpelt

Net zo verrassend als het echte Klankenbos in Neerpelt was het concert van jazzzangeres Fay Claassen donderdagavond in Dommelhof. Daar verzorgde zij met haar band Special Edition het slotconcert van het eerste seizoen JazzCase.

Ogenschijnlijk was het oude wijn in nieuwe zakken, maar schijn bedriegt. Op haar zeer persoonlijke manier hervormde Claassen songs als 'Lady Be Good', 'Embraceable You' en 'My Funny Valentine' en trakteerde ze op perfecte scat-improvisaties, zoals we die kennen van Ella Fitzgerald, Sarah Vaughan en de Belg David Lynx bijvoorbeeld.

Haar band zorgde voor het juiste kader. De bijdrage van Henk Meutgeert, die zich hier ontpopte als uitstekend pianist/begeleider, was verrassend. Dat kan zeker ook gezegd worden van bassist Ingmar Heller. Een capabele, solide bassist, geen wonder dat mensen als Johnny Griffin en Scott Hamilton een beroep op hem doen als ze voor concerten in Europa zijn.

Als echtgenoot van Fay Claassen serveerde tenorsaxofonist Paul Heller harmonische toevoegingen om haar zang extra reliƫf te geven. Maar hij slaagde er niet in om saxofonist Jan Menu - met wie Claassen onder de titel 'A Portrait Of Chet Baker' zoveel succesvolle JazzImpuls-concerten gaf - te doen vergeten. Daarvoor ontbeerde hij vooralsnog diens empathisch en kleurend vermogen.

Hartverwarmend was het weerzien en horen van Nederlands jazzicoon John Engels met zijn altijd op maat gesneden drumwerk. Zijn spel klonk jong, fris en betrokken. Engels is het levende bewijs dat jazz een prima levenselixer kan zijn. Op 13 mei aanstaande wordt hij 73 jaren jong!

Alle bezoekers waren onder de indruk van topvocaliste Fay Claassen, die met haar vocale charisma en voordracht ieders hart wist te raken. Op zaterdag 12 juli is zij samen met Rita Reys en het Jazz Orchestra Of The Concertgebouw te horen op het North Sea Jazz Festival.

Klik hier en hier voor een fotoverslag.

Beluister de song 'Embraceable You' uit dit concert via ons Audiocenter.

(Cees van de Ven, 11.5.08) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...
Menupagina's:
Cd van het moment:
Sylvie Courvoisier - 'Chimaera'

Klik op de hoes om een track te beluisteren en voor meer informatie

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.