Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Groot muzikaal meesterschap
David Binney Quartet, woensdag 21 mei 2008, Bimhuis, Amsterdam

Het jazzmagazine Jazz Times schreef over altsaxofonist en componist David Binney dat hij één van de 'handful of young players is who have created an alternative jazz scene... all of whom are playing adventurous, original music'. Daar is dus geen woord Frans bij en het is waar ook. De liefhebbers wisten het al, want in een vol Bimhuis was men getuige van een buitengewoon optreden van het David Binney Quartet.

Naast Binney bestond het kwartet uit pianist Craig Taborn, bassist Scott Colley en drummer Brian Blade. Mannen van groot allure in de jazz die als bandleiders én sidemen faam hebben verworven, met name in de hedendaagse New Yorkse jazzscene.

Het is geen wonder dat altist David Binney een groot bewonderaar is van Paul Desmond. Hij rangschikt hem tot zijn top-3 altisten. Net als Desmond is Binney een uiterst melodische improvisator. Maar dan wel hedendaagser, dynamischer en niet vies van free-jazz improvisaties. Zijn fluwelen toon, zijn sprankelende technische arpeggio's en patterns, zijn solo-opbouw en -climaxen: dat alles getuigt van een groot muzikaal meesterschap. Daarnaast zijn zijn composities origineel en gevarieerd, melodisch en soms repeterend van karakter. Altijd is het de basis om zowel in- als outside te soleren.

In de eerste twee nummers zijn de solo's van Taborn klassiek georiënteerd en tamelijk ongeïnspireerd. Voor de pauze revancheerde hij zich met een virtuoze, swingende solo. Tot het eind van het concert wist hij dat niveau te handhaven. In de begeleiding en in het unisono samenspel in Binney's composities speelde de pianist voortreffelijk.

De ritmetandem Colley-Blade excelleerde. Eendrachtig produceerden ze een heftig pulserende kracht achter de solo's van Binney en Taborn, met een vrije swing en participerend op de solistische capriolen. Hevig opzwepend. Van een welhaast pianissimo begin naar een uitermate heftige climax. Fascinerend samenspel van een uitmuntend ritmeteam.

Dat alles maakte dit concert tot een nieuw hoogtepunt in dit Bimhuis-seizoen. Midden juni gaat het kwartet de opnamestudio in om voor Binney's label Mythology een cd te produceren. Zo kunnen ook degenen die dit concert gemist hebben kennis nemen van dit fenomenale kwartet.

(Jacques Los, 31.5.08) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...
Menupagina's:


Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.