Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Farmers Market - 'Surfin’ USSR' (Ipecac Records, 2008)

'Does humour belong in music?' vroeg Frank Zappa ooit. Te oordelen naar de songtitels van de nieuwe cd van deze Noorse/Bulgaarse band kan het antwoord alleen maar bevestigend luiden. Was op de vorige cd nog een mooie Beatles-ode te horen met de titel 'Less Paul, More John', op 'Surfin’ USSR' mag je het doen met titels als 'From Prussia With Love' en 'Anyone Who Remembers Vladiwoodstock Wasn’t There!'.

Het fijne nieuws is dat de muzikale verrichtingen van de band beter dan ooit op cd zijn vastgelegd, zonder dat je als luisteraar overdonderd wordt door alleen maar muzikale virtuositeit. Want spelen, dat kunnen ze bij Farmers Market. In duizelingwekkende maatsoorten in sneltreinvaart word je overweldigd door muzikale quotes van bijna-vergeten jaren tachtig hits, James Bond-thema's en een wirwar aan muzikale stijlen van over de hele wereld, en dat allemaal het liefst binnen één enkel nummer. Waarmee ook meteen de zwakke plek van deze band is genoemd: information overload.

Gelukkig is de dosering van 'Surfin’ USSR' stukken beter dan op voorgaande cd's en wordt er bij tijd en wijle even gas teruggenomen, om vervolgens weer op te bouwen naar een duizelingwekkend stukje Bulgaarse folk in sneltreinvaart. Sterkste troef is bandleider Stian Carstensen, die op meerdere instrumenten de sterren van de hemel speelt, waarbij uitstapjes richting Amerikaanse folk veel beloven voor de toekomst. Nog even en ze zijn echt volwassen.

Meer weten?
Klik
hier om onze recensie te lezen van Farmers Market's album 'Gankino Horo: Music From The Hybrides' uit 1997.

(Eric van Rees, 1.5.08) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.