Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Cd
Eric Vloeimans' Gatecrash - 'Hyper' (Challenge, 2008)

Opname: 2006. Met Eric Vloeimans (trompet en effecten), Jeroen van Vliet (Fender Rhodes en keyboards), Gulli Gudmundsson (diverse basgitaren, contrabas en effecten) en Jasper van Hulten (drums). Bonustrack: 'Voix Du Fou' met Michel Banabila. Producer: Hein van de Geyn.

Eric Vloeimans, die gerust een van de beste trompettisten uit de Nederlandse gelederen genoemd mag worden met een inmiddels internationale faam, heeft een tweede cd uitgebracht met zijn groep Gatecrash, de band waarmee Vloeimans de wereld van de elektronische jazz verkent en verdiept, geïnspireerd door onder andere de latere periode van Miles, Brecker Brothers en Weather Report. Het betreft een tweede selectie van tracks van de live-registratie van het adembenemende concert van Gatecrash in het Rotterdamse podium Lantaren/Venster op 2 december 2006.

De komst van de tweede cd van Gatecrash viel in de lijn van de verwachtingen. Velen vroegen zich af waarom de eerste cd 'Gatecrashin’' relatief zo kort was en waarom het prachtige, door pianist Jeroen van Vliet gecomponeerde stuk 'Hyper' niet op deze eerste cd te horen was. Welnu, dit prachtige stuk is het titelnummer geworden van de tweede release.

Het siert en kenmerkt Vloeimans om zijn bandleden in het zonnetje te zetten, zoals ook te zien is op de foto van het cd-hoesje, waar hij met trots en enthousiasme toetsenist Jeroen van Vliet voorstelt aan het publiek. Met recht, Van Vliet speelt een prominente rol. Hij heeft zijn Fender Rhodes gekoppeld aan allerlei effectapparatuur en kan met zijn Rhodes grommen, scheuren en brullen als geen ander. In het titelnummer valt zijn sterke techniek op, vooral het gemak waarmee hij met zijn linker- en rechterhand onafhankelijk kan spelen. Lyriek wordt afgewisseld met vette groove. In de muziek is geen ruimte voor egotripperij; de vier bandleden hebben een gelijkwaardige rol en zijn gegroeid tot een hechte eenheid, waar gespeeld wordt met openheid, waar ruimte is voor uitdaging en creatieve improvisaties.

In het openingsnummer 'Magnolia' valt onmiddellijk de prachtige toon van Vloeimans op, met zijn fenomenale techniek en sterk interactief spel, zoals dat op de hele cd het geval is. Met percussieve aanzetjes weet Van Vliet Vloeimans op te stuwen in zijn solo's, Jasper van Hulten drumt alert en creatief. 'Prince Of Darkness' is een hommage aan Miles Davis. Vloeimans soleert subtiel met gedempte trompet. Het nummer doet denken aan de latere 'elektrische' periode van Miles (zoals te horen op de cd's 'Tutu' en 'The Man With The Horn'). Bassist Gulli Gudmundsson valt onopvallend in positieve zin op; hij blijft steady aanwezig. Het luchtige nummer 'Bonzi' is met enige humoristische inslag en knipoog gespeeld. In 'Piccolo David' is het lyrische spel van Van Vliet goed opgebouwd. Een stuk met een tempoversnelling, waarin Vloeimans lekker loos gaat in zijn solo. De sferische compositie 'Ravens And Wolves' van de uit IJsland afkomstige Gudmundsson sluit de in Rotterdam live opgenomen tracklist af. Vloeimans speelt fluweelzacht met een prachttoon, zoals alleen hij dat kan.

Juist de inbreng van eigen verfrissende en verrassende composities, die zorgvuldig gerangschikt zijn, maakt 'Hyper' zo boeiend. Gatecrash is uniek; deze muziek is niet zomaar in een hokje te plaatsen, zoals cross-over of jazz met elektronische rock- en funkinvloeden, het is meer dan dat. Veel meer!

Meer weten, zien en horen?
 • Bekijk en beluister 'Hyper', het titelnummer van deze cd, in een aflevering van The Jazztube. Het gaat om een video-opname van het betreffende concert in Lantaren/Venster op 2 december 2006.
 • Klik hier voor onze recensie van Eric Vloeimans 'Gatecrashin’', de vorig jaar verschenen eerste cd die putte uit dit memorabele Lantaren/Venster-concert.

  Labels:

  (Koen Scherer, 10.7.08) - - [naar boven]


  Lees verder in het archief...


 • Menupagina's:

  Redactieadres:

  Hoekstraat 1 B17
  3910 Neerpelt
  België
  (0032) 11747180
  (0032) 498788554

  Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
  Mail de redactie.