Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Dick de Graaf Quartet opnieuw glansrijk door de APK van de jazz
vrijdag 9 mei 2008, Jazz at the Crow, Kraaij & Balder, Eindhoven

Aan de temperatuur kan het niet gelegen hebben, die was te oké, maar desondanks waren er voldoende jazzliefhebbers op dit concert afgekomen. Zij verkozen het Dick de Graaf Quartet boven een barbeque in de tuin en werden ruimschoots beloond voor hun komst, zoals zou blijken.

Het kwartet speelde nagenoeg alle stukken van hun recent verschenen en geprezen cd 'Moving Target'. En het betrof dan hoofdzakelijk de basisgegevens, want voorts kreeg men vooral veel creativiteit rond de basis te horen. Dick de Graaf schreef de pakkende composities, die door zijn kwartet aantrekkelijk werden vertolkt. Met smeuïge toon en fraaie voordracht balladeerde hijzelf bijvoorbeeld gloedvol in 'Stolen Dreams', waarbij zijn metgezellen hem met veel gevoel voor kleuring en passende harmonische ondersteuning alle ruimte gaven om smaakvol zijn verhaal te doen.

Bassist Guus Bakker bewees zijn klasse als excellente bassist en basgitarist. Jeroen van Vliet gaf op de good old Berdux-vleugel van café Kraaij en Balder een aantal fraaie solo's ten beste, met uitvoeringen die, omdat je hem live op de huid zat, nog intenser binnenkwamen dan op de cd-registratie. Drummer Pascal Vermeer deed weer bijzonder goed werk. Werkwoorden als creëren, stimuleren, inspireren en anticiperen werden door hem een avond lang gepraktiseerd.

Het Dick de Graaf Quartet wist haar prominente plaats in het Nederlandse jazzlandschap vanavond wederom overtuigend waar te maken. De wisselwerking tussen publiek en musici droeg mede bij tot de consistent hoge kwaliteit van dit concert.

Via ons
Audiocenter kunt u een aantal stukken van dit concert beluisteren. En klik hier voor een fotoverslag.

(Cees van de Ven, 28.5.08) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...
Menupagina's:


Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.