Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Cooper-Moore - 'Digital Primitives' (Hopscotch, 2007)

Wat is dit? Absoluut een nieuw pad in de benadering van jazz. Freejazz-pianist en beeldenstormer Cooper-Moore speelt op deze cd geen noot piano, wel 'diddley bow, mouth bow, bango, voice', een reeks ongewone instrumenten, die op deze cd evengoed prachtig tot hun recht komen.

Dit is free jazz met een hoog fungehalte met veel plezier in het spel zelf, maar ook in de muziek: ritmische complexiteit, hard blazen, en vooral het ongelooflijke samenspel op de korte maar rake stukken. Chad Taylor op drums is ongewoon sterk, maar ook Assif Tsahar (tenorsax, basklarinet en didgeridoo) is schitterend, zelfs beheerst bij momenten, het gebeurt immers zelden dat je hem een tune hoort spelen. En dan is er Cooper-Moore, die de ondersteunende begeleiding geeft met zijn instrumenten die zo uit een etnografisch museum lijken te komen.

Dit is hard, funkend, en anders. De freejazz-versie van Tom Waits, inclusief het teruggrijpen naar de traditionals, zoals in het tweede nummer 'Old Saint Peter', waar Cooper-Moore godbetert op zingt, en zelfs niet slecht. Het is echter niet allemaal funky, er zijn ook rustigere, zelfs ingetogen nummers ('Refuge') of emotioneel sterke ('Money Wars').

Beluister deze cd via ons
Audiocenter.

Meer weten?
Meer informatie over Cooper-Moore vind je op de website van Hopscotch Records

(Stef Gijssels, 27.5.08) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
Belgiƫ
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.