Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Young VIPs introvert
zondag 6 april 2008, Bram Stadhouders / Onno Govaert & Soo Cho Quartet featuring Angelo Verploegen, USVA Theater, Groningen

Het is een merkwaardige paradox: naarmate het aantal parameters in de muziek toeneemt, heeft diezelfde muziek de neiging eenvormiger te worden. Gitarist Bram Stadhouders heeft zijn instrument aan een omnipotente laptop onderworpen en trekt daar langzaam evoluerende fantasy landscapes uit, bevolkt door elfen en gnomen. Dit is geluidskunst die zich traag ontvouwt, bijna zoals planten groeien – snelle rakkers als bamboe en turboskunk daargelaten. Met veel galm evoceert Stadhouders een gitaristisch universum, zoals dat door Terje Rypdal alweer veertig jaar geleden werd omheind.

De afhankelijkheid van de computer heeft zo haar eigen charme. Toen een nummer asymptotisch tot de Grote Ruis van drie decibel of daaromtrent naderde, een proces dat toch gauw zo'n anderhalve minuut in beslag nam, waren wij allemaal bereid zulks als een staaltje van bewonderenswaardige zelfbeheersing, ja kunst, te beschouwen. Tot de gitarist ons uit de droom hielp: "Ik heb een klein probleempje met m'n computer, dat ga ik snel even oplossen."

Ook de Zuid-Koreaanse pianiste Soo Cho maakt introverte muziek, maar die dobbert toch meer in de mainstream jazz. Haar binnenwaartse blik ontmoet die van Bill Evans, maar ze is ook niet te beroerd om met staccato hamerende akkoorden de povere ziel van de piano bloot te leggen. Een van haar eerste Nederlandse sprookjes beleefde ze toen ze 's nachts toevalligerwijs op de Tilburgse kermis verzeild raakte. 'Empty Carrousel' beschreef de dromen van de Tilburgse kinderen, die allen nog best 'n ritje zouden willen, al was het midden in de nacht. De bugel van Angelo Verploegen klonk daarbij als het verleidelijke spel van die beroemde rattenvanger.

(Eddy Determeyer, 12.4.08) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.