Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Spetterend en overtuigend optreden voor een handvol publiek
Rinus Groeneveld & Thijs Cuppen Trio, maandag 24 maart 2008, Old Quarter, Amsterdam

Rinus Groeneveld, de solist van dit concert, startte oorspronkelijk op altsaxofoon, maar schakelde definitief over op de tenorsaxofoon, nadat hij tijdens het in 1969 in Paradiso gehouden concert van Dexter Gordon sterk door deze tenorgigant werd geïnspireerd. Maar Groeneveld is niet alleen saxofonist; zo werkte hij ook met theatergroep Het Werktheater en maakte hij in 1983 de film 'Een Zwoele Zomeravond'.

Met onder anderen Hans Dulfer en drummer Han Bennink formeerde hij als leider zijn eerste band, die de inspirerende naam The Bluesbastards meekreeg en onlangs de cd 'Blues For Mariël' het levenslicht deed aanschouwen. Ook samenwerkingen met Candy Dulfer, Simon Vinkenoog, drummer Pierre van der Linden (bekend van Focus), Wilbert de Joode, Hammondspelers Carlo de Wijs (op het NSJF) en Herbert Noord (in Advanced Warning) hebben deze aansprekende tenorsaxofonist gevormd.

Het feit dat er zo weinig mensen waren komen opdagen - ondanks het aansprekende affiche - kon Groeneveld gelukkig niet uit zijn humeur brengen. Want hij bleek er beslist zin in te hebben om te excelleren met het trio van pianist Thijs Cuppen, waarvan ook contrabassist Branko Teuwen en de jeugdige drummer Klaas van Donkersgoed deel uitmaken.

Van meet af aan werd in de hoogste versnelling gestart, dus behoorlijk afwijkend van de meeste slow startende concerten van collega's. Met een uiterst energieke, vette groove en een bossanova-ritme toonde Van Donkersgoed meteen aan dat hij complexe ritmes goed beheerst; hij wist ze buitengewoon wervelend voor het voetlicht te brengen. Kortom, de toon werd direct gezet!

Na diverse nummers volgde, in deze setting haast onvermijdelijk, ook 'Sweet Georgia Brown', dat dit keer in een rock-jazz vorm werd gespeeld, met een keihard solerende Groeneveld, die zowat de longen uit z'n lijf blies. Hierbij werd hij vakkundig begeleid door een soepel spelende Cuppen, een dynamisch solerende Teuwen en een energieke Van Donkersgoed.

En zo werd er deze avond een feestje gebouwd in The Old Quarter, mede door Groenevelds enorme gevoel voor zijn publiek, dat hij ook regelmatig aankeek en letterlijk met zijn aansprekende spel bespeelde. Al was er ook regelmatig applaus voor de trioleden, die bijzonder goed op elkaar ingespeeld bleken.

Het leuke aan de concerten in The Old Quarter zijn de aansluitende jamsessies, die vaak doorgaan tot één uur 's nachts. Deze keer werd de sessie in gang gezet door Benny Golsons 'Blues March'.

Wat uw recensent betreft mag Rinus Groeneveld (alias Mr. Greenfield) en het Thijs Cuppen Trio op korte termijn terugkeren naar dit etablissement in het hartje van oud Amsterdam, waar het elke maandagavond goed toeven is.

(Rolf Polak, 9.4.08) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.