Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Rik van den Bergh & The Reeds – 'Reserge' (Maxanter, 2007)

Rik van den Bergh is een relatief onbekende baritonsaxofonist. Ten onrechte. Hij speelt in het Rotterdam Jazz Orchestra en de Young Sinatras. In 2007 heeft hij een groep collega-saxofonisten (The Reeds) om zich heen verzameld en de cd 'Reserge' (ondertitel: 'A Tribute To Baritone Saxophonist Serge Chaloff') opgenomen.

Chaloff is een legendarische saxofonist die vanaf het eind van de jaren veertig tot halverwege de jaren vijftig enkele spraakmakende platen heeft opgenomen, waaronder 'Boston Blow Up' en 'Blue Serge'. Het was de periode van de zogenaamde West Coast Jazz. Uitgearrangeerde muziek en nogal brave, strakke, ingetogen solo's. Daarentegen was Chaloff een emotievolle, stevig swingende blazer. Helaas, een tumor was de oorzaak van zijn vroegtijdig overlijden op 34-jarige leeftijd.

De termen 'emotievol' en 'stevig swingend' kunnen ook gebruikt worden om de muziek op deze nieuwe cd 'Reserge' te beschrijven. Het vijftiger-jaren repertoire, met onder andere een aantal nummers van Chaloff, wordt uitermate pittig en met vuur uitgevoerd, mede door het fraaie arrangeerwerk van Rik van den Bergh en Udo van Boven.

De saxen spelen swingend, accuraat en messcherp. Zonder de andere saxsolisten (Jan Smit, Simon Rigter en Sjoerd Dijkhuizen) tekort te doen, vallen leider Van den Bergh en altsaxofonist Marco Kegel op door zeer sterk solowerk en een vol en robuust saxgeluid. In het snelle 'Chickasaw', gebaseerd op de akkoorden van 'Cherokee', blaast Van den Bergh op de enigszins logge baritonsax een stoere, vingervlugge solo.

Met de stuwende en swingende ritmesectie – pianist Erik Doelman, bassist Frans van Geest en drummer Guus Dijkhuizen – hebben Rik van den Bergh en zijn Reeds een uitermate frisse en kwalitatieve, modern swingende, cd uitgebracht.

(Jacques Los, 16.4.08) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.