Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Razen en fluisteren bij Franck Vigroux
maandag 14 april 2008, Jazzpower, Wilhelmina, Eindhoven

De Franse gitarist Franck Vigroux is een man van uitersten. Met zijn trio Push The Triangle speelt hij op hoog volume, maar ook op het randje van de stilte. En wat meer is, met zijn drieën vallen ze van het een abrupt in het ander. Zo ruig als de musici deze maandag bij Jazzpower klonken, zo gedisciplineerd waren ze in hun samenspel. Hun muziek zat ontegenzeggelijk knap in elkaar, toch kreeg je de indruk dat ze in herhalingen vervielen.

De sterkste momenten van het concert waren zowel de luidste als de zachtste. Vigroux zweepte regelmatig zijn elektrische gitaar op tot wilde uitbarstingen, geschraagd door altsaxofonist Stéphane Payen en drummer Michel Blanc. De laatste sloeg barrages van roffels uit zijn drumstel, terwijl Payen er hoge, snelle lijnen overheen blies. Maar dan was het alsof ze collectief op een onzichtbare muur botsten, en viel alles stil. De eerste keer dat dat gebeurde, begonnen mensen in het publiek te klappen. Ze werden ogenblikkelijk afgestraft met heftige akkoorden op de gitaar en stevige slagen op de drums. Waarna alles helemaal stil viel. Nu wachtte het publiek af. Na nog enkele van die dreunen werd het geduld beloond met voorzichtig klagende tonen van de gitaar, zacht wiegelende lijnen op de sax, en ingehouden tikjes op de roertrom.

Deze breekbare stukken waren al even verrassend als de flarden pompende rock die het trio soms ten beste gaf. Jammer was alleen dat ze die meer gebruikten voor contrastwerking dan als startpunt voor improvisaties die het rockidioom konden oprekken en in een ongewoon daglicht zetten. De nadruk kwam zo vooral te liggen op luidruchtige, dissonante akkoorden en onorthodoxe solo's, begeleid door virtuoos blaas- en slagwerk. Dat klonk net teveel naar een herhaling van zetten om op de langere duur te kunnen verrassen.

Klik hier voor een fotoverslag van dit concert door Cees van de Ven.

Deze recensie verscheen eerder in het Eindhovens Dagblad.

(René van Peer, 27.4.08) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.