Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Mikolaj Trzaska - 'Kantry' (Kilogram Records, 2007)
Opnamen: 2001-2005

Mikolaj Trzaska is een muzikant die ruimere bekendheid verdient. Hij is niet alleen een uitstekend saxofonist, maar ook een componist die niet bevreesd is om risico's te nemen in het zoeken naar een nieuwe expressievere muzikale taal, zonder daarom afstandelijk experimenteel te worden of luisteraars op de vlucht te jagen. Hij heeft al enkele uitstekende saxtrio-albums op zijn actief staan samen met de broertjes Marcin en Brad Oles, vooral dan 'LA Sketch Up' en 'Mikro Muzik', beide ook uitgegeven op hetzelfde Poolse Kilogram Records. Op deze albums klinkt jazz zoals je die zelden zal gehoord hebben: zacht, gesofisticeerd, maar tegelijk rauw, creatief en vol spanning. Interessant. Trzaska heeft ook veel voor theater en televisie geschreven, en dit album valt eerder in die categorie.

Oorspronkelijk was deze muziek besteld voor een internetradio-toneelstuk, maar het muzikaal project werd sinds de uitzending meer dan licht gewijzigd. De basisinput komt niet langer van het toneelstuk, maar van losse stukken achtergrondgeluid en conversaties die door de theaterauteur werden opgenomen tijdens een reis door de Balkan in Slovenië, Bosnië en Herzegovina. De dictafoon nam ongeveer alles op wat kon worden opgenomen, en je hoort straatgeluiden uit Sarajevo, gesprekken in een bar, de muezzin die oproept tot het gebed, maar ook kerkklokken, blaffende honden, autodeuren die dichtslaan, enzovoorts.

Dwars door deze omgevinggeluiden weeft Trzaska muziek in zijn eigen stijl, vaak solo, of lichtvoetig begeleid door accordeon, soms door orgel, soms bas of drums, maar nooit met de hele band samen. Dit is ongewone muziek, soms bizar ('Barbarian’s Child'), soms van extreme schoonheid ('The Silence Of Fish'), maar altijd luchtig, open en toegankelijk. En wat deze cd echt krachtig maakt is de manier waarop de menselijke emoties worden blootgelegd: pijn, verlangen, verwarring, angst, nostalgie, vreugde... En dat je geen barst snapt van al die Slavische talen doet er eigenlijk niet toe. Laat je gewoon meevoeren op deze reis en luister dan naar de breekbare ziel der mensheid, een ietsje uitdrukkingsvoller gemaakt door Mikolaj Trzaska.

Meer horen?
Een fraai staalkaartje van deze cd is te beluisteren op Mikolaj Trzaska's MySpace-pagina, waarop je het nummer 'Donkey Caravan' kunt vinden met Trzaska op basklarinet. Klik
hier.

(Stef Gijssels, 29.4.08) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.