Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Makiko Hirabayashi Trio - 'Makiko' (Enja, 2006)
Opname: 2005

Je kunt soms aardig worden verrast. Ik bedoel: wie heeft nou ooit gehoord van Makiko Hirabayashi? Hier is ze dan, een frêle pianowondertje, met een verbijsterend mooie cd. De Japanse woont (na onder meer een studie in Amerika) in Kopenhagen. Ze wordt hier bijgestaan door de Deense drummer Klavs Hovman en de Amerikaanse slagwerkster Marilyn Mazur, en levert een programma af met tien juweeltjes van eigen stukken, briljant gespeeld en subtiel ondersteund.

Hirabayashi beschikt over het zeldzame talent vanuit een perfecte techniek te durven kiezen voor soberheid. Ze stelt haar pianistiek in dienst van de expressiviteit en de muzikaliteit; je kunt horen dat het klavier weinig geheimen voor haar heeft, maar haar muziek is bovenal poëtisch en lyrisch. Voor goed begrip: we hebben hier niet te maken met veredelde barmuziek, maar met interessante jazz, en Hirabayashi weet bepaald ook haar weg in ritmische dynamiek. Haar 'Asymmetric Rainbow' bijvoorbeeld is een onmiskenbaar boppy thema, dat een bijpassende uptempo behandeling ondergaat. Maar ook hier wordt het nooit een loze demonstratie van loopjestechniek.

Deze recensie was eerder te lezen in HVT Magazine.

Meer horen?
Op de MySpace-pagina van Makiko Hirabayashi zijn twee stukken van deze cd te horen: 'Waves' en 'Clouds Over Mt. Blanc'. Klik
hier. Meer informatie vind je op haar website.

Labels:

(Anoniem, 7.4.08) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.