Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Jason Lindner - 'Ab Aeterno' (Fresh Sound Records, 2007)
Opname: 2004

Jason Lindners debuut, 'Ab Aeterno', brengt een sprankelende combinatie van jazz en wereldmuziek, in een trio met Omer Avital op contrabas en oud (een Arabische luit), en Luisito Quintero op alle mogelijke percussie-instrumenten. Lindner zelf speelt piano, met af en toe melodica en mbira (een Afrikaanse duimpiano). De muziek zelf is vederlicht, verwant aan kamermuziek, met speelse invloeden uit het Midden-Oosten, Afrika en Latijns-Amerika.

Maar ook Thelonious Monk en Bud Powell komen over de schouder meekijken. Monk en Bach zelfs samen in het licht klassieke 'Song For Amos', Powell in 'Sure Thing/Glass Enclosure', een mix van twee van zijn composities. Op het repetitief ritmische 'Montserrate' wordt de piano vervangen door een melodica, en de bas door oud.

Lindner is een prima pianist en componist, de melodieƫn zitten harmonisch en ritmisch prachtig in elkaar, maar het is allemaal zeer beheerst, het loopt zelden uit op een climax. En dat heeft misschien te maken met de speelstijl van de pianist; als hij eenmaal een basismelodie in zijn linkerhand heeft, wijkt hij er weinig van af, waardoor het geheel wat vlak overkomt. Anderzijds is de licht dansende combinatie van piano, bas/oud en handpercussie zo fris en zijn de composities zo onmiddellijk toegankelijk, dat dit ideale muziek is voor een zomerse zondagochtend.

(Stef Gijssels, 8.4.08) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
Belgiƫ
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.