Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Eigenzinnig jazztrio Continuity is aanwinst
Jazz Impuls Dubbelconcert met Continuity en Dirindi, donderdag 17 april 2008, Orpheus, Apeldoorn. Nog te zien: 7/5 Purmerend, 15/5 Spijkenisse, 25/5 Hoofddorp (alleen Continuity).

Het programma waarmee de groep Dirindi na de pauze optreedt heet 'Esse Samba'. Zangeres Marzie Reyhani legt uit waar dat voor staat: ónze samba, iets van bescheidenheid, we willen niet pretenderen dat wat wij doen maatgevend is. Die eigenheid blijkt vooral te zitten in de groepsbezetting, waarin een opmerkelijke rol is weggelegd voor samenspel tussen rietblazer Sjoerd Dijkhuizen en fluitiste Friederike Darius.

Een tenorsaxofoon is in de samba (en in de bossa nova, de mengvorm van jazz en samba) niet ongewoon, en een fluit zeker niet. Maar als Dijkhuizen de basklarinet hanteert, ontstaat een ongewone sound, die de klank van Dirindi iets speciaals geeft. Het sambagehalte in deze muziek is heel wat groter dan het jazzgehalte, wat ook weer niet erg is: Reyhani en haar mensen (met gitarist Maarten van der Grinten in een hoofdrol) leveren een sympathiek en warm concert af.

Van der Grinten en Dijkhuizen verzorgen samen met trombonist Bert Boeren ook het gedeelte voor de pauze, als het (nieuwe) trio Continuity. 'Voortgang' betekent dat, en ook dat is symbolisch: de drie werken zonder de traditionele basis van drums en bas, en moeten zodoende zelf de gang erin houden. Deze opzet is niet echt nieuw: de onlangs overleden rietblazer Jimmy Giuffre deed het ooit ook al eens zo, met gitaar en (ventiel)trombone.

Maarten van der Grinten is de motor van de drie, met briljant gitaarspel waarin hij improvisaties combineert met baslijnen en harmoniespel; in zijn eentje is hij zodoende een volledige ritmesectie, waarop Boeren en Dijkhuizen hun blazerslijnen kunnen leggen. Vooral Bert Boeren maakt daarbij indruk, met een prachtige omfloerste sound op de ventieltrombone en gloedvol spel op de schuiftrombone. Een belangrijk deel van het programma is gebaseerd op songs van Victor Young uit het standard-repertoire, door Van der Grinten voorzien van licht eigenzinnige arrangementen. Interessant nieuw trio, een aanwinst.

Deze recensie was eerder te lezen in dagblad De Stentor/Apeldoornse Courant.

(Anoniem, 29.4.08) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.