Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Bobo Stenson & Lennart Aberg - 'Bobo Stenson/Lennart Aberg' (Amigo, 2007)
Opname: 2003

Bobo Stenson (piano) en Lennart Aberg (tenor- en sopraansax) hebben gemeenschappelijke muzikale wortels die teruggaan tot 1973. Aan het begin van hun carrière vonden ze elkaar in Rena Rama, een collaboratie die zich voortzette in verschillende groepen en opnameprojecten met onder meer hun participatie aan 'Dona Nostra', het muzikale testament van Don Cherry uit 1994.

Het titelloze album dat hier voorligt, opent met een doorleefde adaptatie van 'Nature Boy', gevolgd door 'Bengali Blue' van Stenson, waarin de temperatuur oploopt met de solide tenor van Aberg die rond de melodie danst. Zijn compositie 'Lisa’s Piano', een sfeervolle ballade, wordt sprekend ingezet op saxofoon, waarna de piano halverwege overneemt en een sterk verhaal vertelt. Verder treffen we - naast eigen stukken van Stenson ('Tonus') en Aberg ('Ostimmad Blues' en het aan Ornette Coleman opgedragen 'Catalogue Aria') - composities aan van Monk ('Trinkle Tinkle', 'Crepescule With Nellie'), Kenny Wheeler ('Consolation') en Lars Gullin ('Gabriella').

Een cd met zorgvuldig gekozen repertoire van twee belangrijke ambassadeurs van de moderne Zweedse jazz. Eentje waar je met plezier naar teruggrijpt.

(Dirk De Gezelle, 11.4.08) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.