Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Attractief programma van Jan Klare's 1000
maandag 11 februari 2008, Jazzpower, Wilhelmina, Eindhoven

1000 is een formatie van Jan Klare (altsax en fluit) met Bart Maris (trompet), Wilbert de Joode (bas) en Michael Vatcher (drums). Het repertoire bestaat naast eigen werk van Klare uit speciaal geïnterpreteerde stukken uit de klassieke muziek - en dan met name de Gregoriaanse - van onder anderen Bach, Wagner en Monteverdi. In de composities waren dynamiek, ritmiek, doorzicht en het gebruik van de kracht van de stilte, ingrediënten die veel indruk maakten. Energiek, creatief en onderhoudend, dat is een korte samenvatting van dit concert, een van de beste van dit Jazzpower-seizoen.

Fraaie klanklandschappen trokken aan het oor voorbij. Zo werd er in 'Hymnus Und Organum', met langgerekte drones en vervreemde geluiden, spanningvol en onverdroten gemusiceerd. Een adembenemende, intrigerende vertolking zonder weerga! Zo fascinerend en aansprekend kan free jazz dus zijn.

Het stuk 'Klassische Haltung' begon als een etude voor staccatospel in crescendo en decrescendo. Na de proeve van bekwaamheid van Klare en Maris volgde een clownesk aandoende fanfare, waarna het stuk onder aanvoering van De Joode en Vatcher swingend naar het einde ging. Jan Klare en Bart Maris kregen ieders aandacht en waardering voor hun creatieve spel en goede improvisaties met vorm en inhoud, zoals in 'Two Part Invention'.

Het kwartet was een hechte en eensgezinde eenheid. Omdat alles klopte, was de indruk dat de juiste musici voor deze muziek waren geselecteerd en samengebracht. Hoewel bassist De Joode en percussionist Vatcher in zowat elke freejazzformatie inzetbaar zijn, voelden zich in 1000 opvallend goed thuis.

Jan Klare's 1000 trakteerde het Jazzpower-publiek op boeiende composities, prima ensemblespel en dito improvisaties. Het bewijs voor hun kwaliteit is te vinden op hun cd 'Unplayable'. De contradictie van deze titel speelden de heren hier vanavond groots onderuit!

Klik hier voor een fotoverslag van dit concert.

(Cees van de Ven, 16.4.08) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.