Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Mineral Jazz: geslaagd concept
WoFo & Wang Wei Quartet, dinsdag 4 maart 2008, Mineral Jazz Club, Gent

Achter restaurant Mineral in Onderbergen schuilt een zaaltje. De comedy-mensen hadden dat reeds lang ontdekt, maar recent heeft ook de Handelsbeurs potentieel gezien in de stijlvolle locatie. Op 6 november werd het startschot gegeven voor de opening van de Mineral Jazz Club, en sindsdien kan je er elke eerste dinsdag van de maand (met uitzondering van januari) terecht voor twee concerten. Voor de vierde editie gingen wij luisteren naar WoFo en het Wang Wei Quartet.

Mineral Jazz ziet eruit als een heuse jazzclub, met een breed maar ondiep podium, en tafeltjes die tot vlak daarvoor werden geschoven. Dat blijkt ook nodig, want hoewel tot een kwartier voor de aanvang van het eerste concert nog flink wat plaatsen vrij waren, liep het zaaltje bij de eerste noten volledig vol. Er wordt ook flink wat gerookt, en terwijl sommigen vinden dat zulks hoort bij jazz, vraag ik me steeds af waar de blazers in dergelijke omstandigheden in godsnaam hun adem blijven vinden. Rook was niet meteen de grootste zorg evenwel, want gezien de muzikanten zowat boven de verwarming spelen, wilde het riet van die sax en klarinet wel eens uitdrogen. Niet dat zoiets de pret kon bederven.

Het concert van WoFo was tevens een soort van een cd-presentatie, al speelden ze ook nummers die (nog?) niet werden gereleased. Die cd, 'The Complete Hamsessions', ligt hier overigens al een tijde op repeat. Het is een heldere aangename opname, waarvan een aantal composities verschrikkelijk tijdloos standaard klinken. Live kwam dat er iets anders uit, wat rauwer, en het geluid moest vaak iets aan fragiliteit inboeten –hoe Mattias Laga ook zijn best deed op die warme klarinet. Het was een aangename kennismaking, ook al omdat ik ervan overtuigd was dat WoFo eigenlijk veeleer de experimentele jazz was aangedaan. Geen gepiep of schijnbaar doelloos afdwalen evenwel, maar dynamische muziek vol structuur en berekendheid. Op de cd blijven de drums van Tom De Wulf redelijk onopvallend, tijdens het concert was hij prominenter aanwezig. Zowel de centrale plaats van het instrument als de solo's van de muzikant gaven hem de aandacht die hij verdiende.

Een meer dan geslaagd concert, maar met het geluid zat het vaak wat mis. De volumeknop stond te sterk naar rechts, en voor de kleine ruimte die de Mineral eigenlijk is, kwam dat de kwaliteit van de muziek niet meteen ten goede. Sommige zaken stonden soms mee te trillen, wat uitmondde in het 'gesprongen luidspreker'-effect. Jammer.

Een korte pauze later was het de beurt aan het Wang Wei Quartet. Kleinere bezetting, dus ietwat meer ruimte op het podium. Het drumstel van Xavier Rogé stond in de linkerhoek opgesteld, en in de andere hoek zat celliste Marine Horbaczewski; ertussenin de geïnspireerde gitarist Emmanuel Baily en de lankmoedige saxofonist Laurent Meunier. We ervaarden een minder frêle geluid uit de kordate cello, die nadrukkelijker aanwezig was maar goed tot haar recht kwam in de filosofie van de groep.

Die filosofie is gebaseerd op Wang Wei, een Chinees dichter/schilder uit de achtste eeuw. Voor zijn composities vertrok Baily van een aantal van diens gedichten. Aan de hand daarvan creëerde hij een intrigerend klankbord, dat evenwel nog wat uitwerking mist. Hoewel het uitgangspunt oosters is, troffen wij een aantal verdwaalde Caraïbische en Spaanse thema's terug, die een beetje gemaakt spartelden in het geheel. Niettemin veelbelovend, en ik zou er wel graag eens op mijn gemak naar kunnen luisteren. Of hen aan het werk zien met de Cambodiaanse danseres Yiphun Chiem, waarmee ze naar verluidt optreden.

Mineral Jazz is in elk geval een geslaagd concept, dat u ook maar eens moet proberen. Voor de prijs hoeft u het alvast niet te laten, want voor een schamele vijf euro krijgt u twee veelbelovende groepen te horen. De volgende editie vindt plaats op dinsdag 1 april, met het Christian Mendoza Trio en Bender Banjax.

Klik hier voor een fotoverslag van dit concert.

(Bruno Bollaert, 19.3.08) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...
Menupagina's:
Draai draait:
Mixing Memory And Desire - 'Strange Destination'

Klik op de hoes om de cd te beluisteren en voor meer informatie

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.