Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Vaganée/Del Ferro Group spraakmakend in café Hopper
woensdag 9 april 2008, Hopper, Antwerpen

Frank Vaganée (altsax), Mike del Ferro (piano), Jos Machtel (bas) en Klaas Balijon (drums) brachten de aanwezigen in café Hopper in extase met jazz van hoog niveau en een keur aan uitstekende composities, waarmee ze improvisatorisch uit de voeten konden.

Vaganée speelde uitsluitend altsax, maar met zijn klankenarsenaal op dat instrument leek het alsof de hele saxfamilie in dat ene instrument was verenigd. Het ene ogenblik had hij een schitterend zilverkleurig geluid, een volgend moment blies hij flageoletten dat het een aard had om zijn emoties onder woorden te brengen. Op die momenten waarop hij loos ging, dialogeerde Del Ferro soms met duivels spel en gebruikte het klavier als een percussie-instrument. Beide heren verstonden de kunst om in hun improvisaties verhaallijnen logisch vorm te geven en te communiceren. Ook op momenten dat de zaak op aanbranden stond, zoals Vaganée's cooking solo in 'Feels Like Summer'.

De grillige ritmiek, de plotselinge wendingen ervan brachten Machtel en Balijon geen enkel moment van hun à propos. Integendeel, van enige hapering of onzekerheid was geen sprake. Machtel speelde op een nieuwe bas, maar zijn toon, trefzekerheid en muzikale visie waren onveranderd aanwezig.

Mike del Ferro heeft in het verleden vaak gespeeld met fluitist Thijs van Leer. In zijn introductie van 'The Woolf' van Van Leer roemde hij diens compositorische kwaliteiten. Naar het schijnt ligt nog veel onbekend en nooit uitgevoerd werk van zijn hand te wachten op uitvoering. Del Ferro's verhaal klopte, want wat volgde bezorgde je kippenvel. Na het prachtige solo-intro van Del Ferro nam de altsaxofonist het thema voor zijn rekening. Een melodie die chromatisch stijgt en daalt, waaronder Del Ferro zorgvuldig fraaie harmonieën plaatste.

Afwisseling was er voldoende in de programmering van dit kwartet. Want na een intimistisch stuk speelde men contrastrijk de swingende Vaganée-compositie 'Talkholes Night' met snel en technisch vaardig spel van de altsaxofonist. De lift voor zijn vingervlugge spel en improvisatie kreeg hij van Machtel en Balijon in de rol van pushers. Wat een spanningsboog qua spel en dynamiek, inclusief klankvervreemdingen en flageoletten. Na de climax nam Del Ferro het over met een weergaloze Monkiaanse solo. Hij had verrassende harmonieën en akkoorden in petto en was er gul mee in Hopper.

Gebaseerd op de standard 'Just In Time' schreef Vaganée 'Jump ’n Joy'. Een stuk vol tempowisselingen en abrupte stops met razendsnelle arpeggio's op piano en een ritmetandem die zorgde dat de zaak bleef swingen als een trein. Hier nam Klaas Balijon een flinke solo, die wat inhoud betreft er mocht zijn. Balijon krijgt meer en meer identiteit qua spel. Toch zou er met meer kleuring van zijn trommels nog winst te behalen zijn; het zou zijn spel harmonischer en boeiender maken.

Del Ferro maakte een uitstekende indruk en presenteerde zich als een creatieve pianist en componist. Zo schreef hij de zomerse catchy calypso 'Bunga Bunga', waarin Machtels solo positief in de herinnering bleef. 'Due Duel', een duet van piano en altsaxofoon, had Spaanse elementen. Zoals de typische voorslagen in Del Ferro's fraaie solo-introductie. Maar je hoorde ook Rachmaninov in een melodieuze compositie die je emotioneel niet onberoerd liet. Na een modulatie naar een ander klanklandschap was het woord aan Vaganée. Hij speelde een breekbare, filmische impressie waar je stil van werd. Del Ferro zorgde voor reliëf met fijnzinnige aanvullingen en adequate begeleiding.

Geïnspireerd door het geluid van de ballofoon, een soort Afrikaanse vibrafoon, schreef Del Ferro 'Phola Mamba'. Vaganée was in zijn solo een en al uitbundigheid, de speelvreugde spatte ervan af. Del Ferro ontpopte zich als een echte klavierleeuw met ferm en percussief pianospel in een overweldigende solo.

Met een dromerige uitvoering van de Mexicaanse klassieker 'La Golondrina' als toegift kwam in schoonheid een einde aan een heerlijk avondje Hopperjazz met een kwartet om van te houden.

Klik hier voor een fotoverslag van dit concert.

(Cees van de Ven, 18.4.08) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.