Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Steam Team - 'Global Heating' (E-bop Productions, 2007)

Wat is E-bop? Heel handig heeft Steam Team zijn eigen etiket bedacht voordat recensenten of andere fantasten dat doen. De wortels zitten natuurlijk bij Silver en Blakey, maar het klinkt toch moderner en vooral wat subtieler. De 'E' van E-bop staat voor 'earnest, expressive, energetic, explosive'.

Het is moeilijk om je in de hardbop te onderscheiden, nadat tenminste drie generaties Amerikanen daar hun tanden op hebben stukgebeten. Steam Team brengt wel degelijk iets eigens, namelijk een open benadering die ingegeven lijkt door de vrijere jazz en een gezonde dosis Nederlandse humor, maar toch op het eerste gehoor betrekkelijk conservatief klinkt. In ieder geval klinkt dit kwintet heel wat speelser dan een Amerikaanse formatie zou klinken. Het eerste stuk, 'The Shape Of Things To Come', is bijvoorbeeld een mars a la 'Moanin’', maar de uitwerking is losser en vooral moderner. De sound is typisch hardbop, al zijn de soli geen kopieën van Amerikaanse voorbeelden van de jaren zestig, maar meer een smakelijke combinatie van ouderwets en modern.

Het titelstuk van dit tweede album is een wat dreigend getint stuk van Bast, waarin de partijen tussen de blazers mooi worden verdeeld. Er is het harde tenorgeluid van Peter Ennen, het net niet zachte geluid van leider Jeroen Doomernik en het altijd weer subtiele spel van Pieter Bast. Een ander goed voorbeeld van de spelopvattingen van Steam Team is 'Equine Energy', een compositie van Jeroen Doomernik. Na het gehinnik op de bugel hebben we de pianosolo van Ludo Doomernik die kort, direct en to the point is. Ook leuk is de break van Bast in Joe Hendersons 'Afro Centric Hot!', het enige nummer dat niet van eigen hand is. Over de efficiënt swingende contrabassist Ruud Hendriks kan ik ook alleen maar positief zijn. Leider Doomernik speelt uitsluitend bugel, maar is ook net wat beter qua timing dan al die bugelspelers die op dit instrument dubbelen naast de trompet. Aan het eind horen we nog het grappige en beeldende 'March Of The Penguins', dat een geslaagd album afsluit. Hierin klinkt Doomernik even als een onhandige trompettist. Frisse muziek.

Meer horen?
 • Op de website van Steam Team zijn geluidsfragmenten te beluisteren van de cd 'Global Heating'.

  (Ken Vos, 20.3.08) - - [naar boven]


  Lees verder in het archief...


 • Menupagina's:

  Redactieadres:

  Hoekstraat 1 B17
  3910 Neerpelt
  België
  (0032) 11747180
  (0032) 498788554

  Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
  Mail de redactie.