Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Sonny Rollins - 'On Impulse!' (Universal/Impulse, 2007)
Opname: 1965

In de serie 'Originals' de cd-release van het album dat jazzlegende Sonny Rollins op 8 juli 1965 opnam in de al even legendarische studio van Rudy Van Gelder. De man heeft zijn grootste en belangrijkste bijdrage aan de jazz geleverd in het format saxofoon-bas-drums (en doet dat tot op de dag van vandaag), maar is deze keer te horen met een trio met Ray Bryant (piano), Walter Booker (bas) en Mickey Roker (drums).

Echt beperkend is dat, zo te horen, niet voor de eindeloze ideeënstroom die Rollins kenmerkt. Zo opent de sessie met een heel eigenzinnige versie van 'On Green Dolphin Street', waarin het haast alle kanten uitgaat. Bryant, die in die periode vooral bekend was van verrichtingen in de souljazz-sfeer, geeft verrassend subtiel tegenwerk. Het trio geeft Rollins ook in de rest van het programma (totaal vijf stukken) alle ruimte, en het resultaat is een interessante aanvulling op de grote Rollins-discografie.

Of er ook nummers van deze sessie zijn afgevallen is niet duidelijk; Impulse volstaat hier met een één-op-één re-release, met een speelduur van 34 minuten. Het is niet al te veel, maar wel van hoge kwaliteit.

Deze recensie was eerder te lezen in HVT Magazine.

Lees
hier een interview van Jean-Paul Heck met Rollins in 2005.

(Anoniem, 1.3.08) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.