Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Russell Malone – 'Live At Jazz Standard Volume Two' (Max Jazz, 2007)

Het label Max Jazz lijkt een serie begonnen te zijn met de titel 'Live At Jazz Standard'. Het gaat om opnamen die gemaakt zijn van de geweldig melodieus excellerende gitarist Russell Malone.

Malone is hier in Nederland niet erg bekend, ondanks het feit dat hij vanaf begin jaren negentig enkele albums heeft opgenomen voor Columbia Records en Verve. Daarnaast toerde hij in de jaren tachtig met Hammond-icoon Jimmy Smith en Harry Connick Jr., al is hij internationaal vooral bekend geworden door zijn samenwerking met Diana Krall.

Deze Russell Malone blijkt een gedegen jazzgitarist met een enorme swingende drive, die schijnbaar moeiteloos verschillende stijlen speelt, of het nu om bebop, swing, contemporary of meer experimentele vormen gaat. Dat is niet zo verwonderlijk, want deze in 1963 in Albany geboren musicus speelt al gitaar sinds zijn vijfde levensjaar.

De nu uitgebrachte tweede cd met live-opnamen vanuit de Jazz Standard heet heel toepasselijk 'Live At Jazz Standard Volume Two' en laat naast Malone (net als op 'Volume One') ook pianist Martin Bejerano, bassist Tassili Bond en Jonathan Blake op slagwerk aan het werk horen. Van de zeven opgenomen nummers blijken er vier van deze kwartetleider. De nummers hebben een minimale speelduur van vijf minuten, waardoor alle kwartetleden buitengewoon veel ruimte krijgen om hun soli uit te werken.

Vooral het openingsnummer 'Mugshot' en 'Sugar Buzz' hebben buitengewoon aansprekende thema's en onverwachte ritmische wendingen. Aan de andere kant is het in low-tempo gespeelde 'How About You' niet de vertolking die Irving Berlin in gedachten moet hebben gehad. Het zijn vooral de eigen stukken die heel plezierige en stimulerende muziek bieden, waardoor dit album in elke discografische collectie beslist een plaatsje verdient.

(Rolf Polak, 2.3.08) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.