Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Roy Haynes - 'The Island' (Explore, 2007)
Opname: 1990

Roy Haynes (1925) is een van de grand old men van de jazz, professional vanaf 1942, speelde met zo'n beetje met alle grootheden, door alle jazzstromingen heen: Lester Young, Charlie Christian, Charlie Parker, Thelonious Monk, Miles Davis, Sarah Vaughan, Sonny Rollins, Eric Dolphy, Stan Getz, Archie Shepp, Gary Burton, Chick Corea.

In deze sessie uit 1990 is hij de nog steeds onbedaarlijk stuwende motor in een elfmans band (blazers, toetsen, bas, drums, veel percussie, gitaar, met hier en daar bekende mensen als George Adams, Cecil McBee, Marcus Miller, David Kikoski en zijn zoon Graham op cornet). Pittige collectieven, gedreven solowerk (hier en daar wat freakerig zoals in die jaren niet ongebruikelijk was), gebaseerd op de swingende impulsen van een oldtimer die er niet voor terugdeinst een dreunende eigentijdse groove neer te zetten, overigens naast nummers waarin virtuoze latinritmiek de hoofdrol speelt.

Het programma omvat ook twee stukken die verwijzen naar de driekwartsmaat: 'Waltz For Debby', een klassieker van Bill Evans, en de traditional 'Anniversary Waltz', die dienst doet als Haynes' herkenningsmelodie.

Deze recensie was eerder te lezen in HVT Magazine.

(Anoniem, 9.3.08) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
Belgiƫ
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.