Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Reijseger en Nabatov laten muziek de vrije loop
maandag 17 maart, Jazzpower, Wilhelmina, Eindhoven

Geïmproviseerde muziek heeft vaak weg van een balanceeract zonder vangnet. De musici vertrouwen erop dat hun vindingrijkheid hen op de been houdt. Een dergelijke act krijgt een totaal andere lading als de acrobaten ook clowns zijn, zoals in het concert van pianist Simon Nabatov en cellist Ernst Reijseger bij Jazzpower in café Wilhelmina. Humor en lenigheid van geest stuurden de muziek in een ommezien alle kanten op. Ze lieten de luisteraars achter in een staat van verbijstering.

Het leek allemaal zo simpel. Nabatov ritste met plastic betaalmiddelen langs de toetsen en de snaren van de piano, terwijl Reijseger ging uittesten tot wat voor klanken zijn cello te verleiden was. Hij kwam terecht in het allerhoogste register, waar Nabatov zich bij hem aansloot. Vandaar strooiden ze, tussen duizelingwekkende loopjes en opwolkende akkoorden, flarden melodieën rond. Uiteindelijk vonden ze elkaar in een bedrieglijk simpel deuntje dat niet zou misstaan bij een cocktailparty. Ware het niet dat ze al snel weer ontspoorden in krankzinnige achtervolgingen en erupties die sterk leken op taartensalvo's op het hoge koord. Ze struikelen bij elke voltreffer, maar bewaarden telkens een wankel evenwicht dat de muziek een nieuwe richting in stuurde.

Zo bleef dit duo het volhouden. Mozart kwam langs, werd laconiek afgeserveerd. Een eenvoudig melodietje werd alsmaar herhaald, waarbij Reijseger vol verbazing naar zijn partituur keek, alsof hij zich afvroeg of dat er echt stond. Gaandeweg slopen er andere accenten in, en voor je het wist was het thema bedolven onder een wildgroei aan variaties. Maar het mooiste was nog het stuk waarin Reijseger met bevochtigde vingers over de klankkast van zijn cello wreef en zo het geluid opriep van een opgewonden roedel jachthonden, terwijl Nabatov met uitgestreken gezicht een onschuldig en braaf muziekje speelde.

Klik hier voor een fotoverslag van dit concert door Cees van de Ven.

Deze recensie verscheen eerder in het Eindhovens Dagblad.

(René van Peer, 25.3.08) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...
Menupagina's:


Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.