Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Oxymore Quintet - 'Oxymore Quintet' (Trytone, 2008)
Opname: 2006

Mark Haanstra, basgitarist van het eerste garnituur, maakte naam in talloze formaties en projecten. Nu presenteert hij de debuut-cd van zijn formatie Oxymore met Guillaume Orti (alt- en c-melody saxofoon), Oene van Geel (viool), Harmen Fraanje (piano), Mark Haanstra (basgitaar) en Chander Sardjoe (drums). En wat een binnenkomer is deze cd!

Iedereen van dit kwartet droeg één of meer composities aan. Elk met zijn specifieke vingerafdruk, maar het klinkt allemaal heel coherent. Stevig werk is het, en dat geldt ook voor de ritmetandem met Sardjoe en Haanstra. De samenstelling van de band biedt boeiende klankmengvormen. Ook ritmisch valt er aan deze cd het nodige te beleven. Hoekige, heftige polyritmiek wordt afgewisseld met rustige en toegankelijke maatsoorten, zoals in de introspectieve Haanstra-compositie 'Silhouette', een repetitief stuk waarin iedereen zich uitstekend etaleerd.

Er wordt strak en gedisciplineerd gespeeld waar nodig, en spontaan, creatief en vrijheidslievend in de improvisaties. 'Laksh', een compositie van Haanstra en Van Geel en een groovy stuk met veel subtiliteit, toont verrassend unisonospel van Orti en Van Geel en een lekker donkerbruine basfeature van Haanstra.

Opvallend is ook de fraaie menging en eensgezinde klankkleur van de luchtige toon van Orti's saxofoon met Van Geels viool. Fraanje weet zijn spannende akkoorden overal in te passen. Door repetitieve staccato akkoorden klopt hij als het ware op imaginaire deuren. Als die open gaan, volgen er weer nieuwe muzikale vergezichten. Niets dan lof voor de opnamen. Luister maar eens hoe fraai Sardjoes intelligent samengestelde drumkit tot klinken komt in Van Geels 'Mike’s Dance'.

'Oxymore Quintet' is een cd om niet te missen. Boordevol pakkende muziek van musici die borg staan voor kwaliteit en een persoonlijk vocabulair.

Meer weten?
 • De website van het Oxymore Quintet.

  (Cees van de Ven, 13.3.08) - - [naar boven]


  Lees verder in het archief...


 • Menupagina's:

  Redactieadres:

  Hoekstraat 1 B17
  3910 Neerpelt
  België
  (0032) 11747180
  (0032) 498788554

  Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
  Mail de redactie.