Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Joost Swart / Saxion V / Gustav Klimt String Quartet - 'Symbiosis - The Music Of Claus Ogerman' (Morfo Music, 2008)

Morfo Music, een in 2004 door de saxofonisten Jorg Kaaij en Juan Martinez opgerichte stichting, heeft zichzelf ten doel gesteld muzikaal belangwekkende projecten en artiesten te willen promoten. Ook wil de stichting de communicatie over en weer met andere kunstvormen bevorderen, zoals woord, beeld en muziek. Dat Morfo Music met dit ambitieus geformuleerd beleid niet de weg van de minste weerstand wenst te bewandelen, bewijst zij met deze eerste release: 'Symbiosis – The Music Of Claus Ogerman'.

Dit project vormt een eigentijdse bewerking van het in 1974 uitgebrachte 'Symbiosis'. Het origineel werd indertijd door Claus Ogerman geschreven voor het pianotrio van Bill Evans (met bassist Eddie Gomez en drummer Marty Morell) plus een symfonieorkest, aangevuld met vier altsaxofoons, extra houtblazers en percussie.

Het nu uitgebrachte nieuwe project - je mag het mijns inziens gerust zo noemen - is een door saxofonist Will Jasper samen met arrangeur Rob Horsting gemaakte bewerking van de originele partituur, speciaal gemaakt dit keer voor Saxion V. Dit ensemble, een saxofoonkwintet zoals de naam al doet vermoeden, bestaat uit de tenorsaxofonisten Paul van Batenburg en Ad Colen, de altsaxofonisten Will Jasper en Jorg Kaaij en baritonsaxofonist Juan Martinez. Een bezetting die is te vergelijken met de traditionele saxofoonsectie, die we kennen uit de bigbands.

De strijkerspartijen voor orkest zijn door Jasper en Horsting teruggebracht tot vijf stemmen, die we terug vinden in het Gustav Klimt Strijkkwartet, aangevuld met contrabassist Clemens van der Feen. Uiteraard kon een ritmesectie niet ontbreken met bassist Ruud Vleij, drummer Gijs Dijkhuizen en percussionist Mike Schäperclaus. De echte solist in 'Symbiosis' is pianist Joost Swart.

Een goed oordeel over het nieuwe arrangement verkrijg je het beste wanneer je de oorspronkelijke uitvoering eerst meerdere keren draait en daarna deze nieuwe setting, waarbij direct opvalt dat Saxion V in déze uitvoering van 'Symbiosis' een sterker accent aan de sax, met solistische vrijheid en communicatie over en weer, heeft gegeven. De ruimte die de nieuwe versie van 'Symbiosis' voor improvisatie biedt, wordt in tegenstelling tot het origineel niet alleen benut voor de piano-improvisaties van Swart, maar ook voor een aantal solistische bijdragen vanuit het saxofoonkwintet.

In vergelijking met de originele versie uit 1974, komt deze nieuwe bewerking veel minder zwaar over. Ze is als het ware veel minder compact, waardoor de melodische en harmonische structuur beter tot haar recht lijkt te komen. Net als in het origineel is het nieuwe 'Symbiosis' uit vijf lange stukken samengesteld, onderverdeeld in twee movements.

Morfo Music is erin geslaagd, zonder het originele werk geweld aan te doen, om 'Symbiosis' transparant te doen uitvoeren, met schitterende melodische en harmonische structuren. De luisteraar wordt constant in verschillende gemoedstoestanden gemanoeuvreerd en dit project doet ook regelmatig aan het werk van Gil Evans denken. Hulde voor deze eersteling!

(Rolf Polak, 31.3.08) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.