Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Jasper Blom Quartet - 'Statue Of Liberty' (Mainland Records, 2008)
Opname: 2007

Van deze cd raak je meteen prettig van slag. Jasper Blom (tenorsax/effecten), Jesse van Ruller (gitaar), Frans van der Hoeven (bas) en Martijn Vink (drums). Op het oog niets bijzonders; de bezetting is dik in orde. Maar met de muziek is van alles aan de hand. Omdat we bij cd-recensies doorgaans afzien van het geven van waarderingsterren, blijven de vijf die ik in petto had op zak.

De muziek op 'Statue Of Liberty' is fris, origineel en van het begin tot het eind zinderend boeiend en weergaloos fraai. Jasper Blom was lang een musicians musician, maar hier worden nu zijn compositorische en spelkwaliteiten eens manifest. Zijn medespelers van naam zijn uit hetzelfde kwaliteitshout gesneden. Voortdurend op zoek naar nieuwe creatieve wegen en muzikale uitdagingen om hun muzikale status quo te prikkelen en te ontwijken. Zij durven te ontsnappen aan de automatische piloot en leveren optimaal werk in dit inspirerende gezelschap. Bloms composities zijn melodieus en geworteld in de jazztraditie, maar klinken hedendaags. Dat maakt het album toegankelijk. De verbijzondering zit hem in de arrangementen, melodievoering, improvisaties en ritmische verschuivingen.

Jesse van Ruller neemt al enige tijd afstand van zijn imago als gekend bebop-gitarist. Hij laat hier horen waar hij nu staat en schroomt niet nieuwe klankeffecten in zijn spel te integreren. Dat doet ook Jasper Blom, die met een gecontroleerde fascinatie voor saxofooneffecten met behulp van analoge gitaarpedalen en een Maestro Sound System For Woodwinds zijn creativiteit laat stromen, zoals in de sterke compositie en titelsong 'Statue Of Liberty'. In 'Ontem' is hij met kompaan Van Ruller een klassieke balladeer. Van een andere orde is 'The Least Of Your Worries', dat hortend en stotend start, maar dan plotseling overgaat in perfect unisono spel van Blom en Van Ruller, om vervolgens uit te monden in een weird spel van Blom en zijn klankmanipulatoren.

Er is sprankelend drumwerk van Martijn Vink en de specifieke klank van zijn bekkens, die qua kleur veel verwantschap heeft met die van collega Joost van Schaik, wordt fraai in beeld gebracht. Frans van der Hoeven is altijd al zeker van een goede pers, maar had wat mij betreft wel meer soloruimte kunnen hebben. Samen managen zij probleemloos de vele onverwachte en listige ritmische wendingen in de composities.

In het enerverende 'Greek Myth' gaat het dak eraf. Van Ruller schuwt de distortion niet, en Vink pookt met Van der Hoeven de zaak nog eens extra op. Het album eindigt met het ijzersterke 'Vaduz', een catchy stuk, exemplarisch voor de speelspontaniteit die dit album kenmerkt.

'Statue Of Liberty' is een Edison-nominatie waard en zal ongetwijfeld ook internationaal op veel bijval kunnen rekenen.

Meer horen?
 • Op de smaakvol vormgegeven website van Jasper Blom kun je twee tracks van dit album beluisteren:
      'The Least Of Your Worries' en 'Vaduz'.

  Labels:

  (Cees van de Ven, 18.3.08) - - [naar boven]


  Lees verder in het archief...


 • Menupagina's:

  Redactieadres:

  Hoekstraat 1 B17
  3910 Neerpelt
  Belgiƫ
  (0032) 11747180
  (0032) 498788554

  Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
  Mail de redactie.