Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Ilja Reijngoud heer en meester over zijn trombone
vrijdag 8 februari 2008 , Jazz at the Crow, Kraaij & Balder, Eindhoven

Ilja Reijngoud (trombone), Martijn van Iterson (gitaar), Marius Beets (bas) en Marcel Serierse (drums) verzorgden een onderhoudend concert, dat terecht op veel bijval mocht rekenen. Met repertoire dat nagenoeg geheel bestond uit composities van de leider. Daarmee kreeg het publiek een mooie inkijk in de speelsouplesse van deze trombonist. Zijn precieze intonatie en technische vermogen waren verbluffend. Hij speelde met groot gemak in het lage, midden- en hoge register van zijn instrument, alsof hij over een octaafklep beschikte! Zoals in 'Nice Mess', waarin hij als het ware met zichzelf in gesprek was. De een uitte zich in het middenregister, het alter ego in het lage register.

Er was volop expositieruimte voor alle bandleden en er was sprake van een prettige diversiteit qua repertoire. Naast energieke, virtuoze en expressieve soli van Reijngoud stonden warmbloedige, verhalende soli van Van Iterson. Beets en Serierse zorgden voor maatwerk betreffende ondersteuning, groove en drive. In 'Why Certainly' kreeg de solo van Beets extra reliƫf door excellent slagwerk van Serierse. Soms schoof Van Iterson ook aan bij dit ritmeduo met ritmische en harmonische delicatessen, waardoor Reijngouds spel een extra boost kreeg. Luister bij voorbeeld maar eens naar 'Welcome Home', waarin ook de trombonist een oorstrelend betoog hield!

Niet te missen was: 'My Private Little Wing', een ballad met magistraal spel van Van Iterson en Beets. En voor hen die nog twijfelden aan de kwaliteit en creativiteit van Marcel Serierse was er 'Peculiar', een compositie van gitarist John Scofield. Dat liet aan duidelijkheid niets te wensen over.

Ilja Reijngoud beschikt over een goede pen voor aansprekende composities, die zich prima lenen voor improvisatie. Dat was deze avond meer dan eens aan de orde. Een concert om je met de ogen dicht en de oren wagenwijd open op de flow van de muziek van collectief en individu te laten meevoeren. Een kwartet om te koesteren!

Beluister dit concert via ons
Audiocenter. Klik hier voor een fotoverslag van dit concert.

(Cees van de Ven, 30.3.08) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...
Menupagina's:


Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.