Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Fascinerende jazz door Group Of Friends
Jazz Impuls Dubbelconcert door Group Of Friends o.l.v. Joost Lijbaart, woensdag 19 maart 2008, Deventer Schouwburg, Deventer

Een jazzkwartet met twee blazers in de frontlinie, ondersteund door bas en drums. Wie een beetje thuis is in de jazzhistorie denkt dan meteen aan de legendarische pianoloze kwartetten van Gerry Mulligan uit de jaren vijftig. Maar slagwerker Joost Lijbaart en zijn drie collega's (Benjamin Herman op altsaxofoon, Yuri Honing op tenorsaxofoon en Mats Eilertsen op bas) hebben andere plannen. Zij baseren zich juist op de muziek van de jaren zestig, borduren voort op de ontwikkelingen zoals die in gang zijn gezet door pioniers als Miles Davis, John Coltrane en Sonny Rollins. Er komt in hun Deventer optreden wel een stuk van Duke Ellington voorbij, maar in hun aanpak zou Ellington het vermoedelijk niet eens herkennen.

Deze vier musici hebben zo hun eigen taal, met lange blazerscollectieven, gearrangeerd dan wel geïmproviseerd, op basis van een gedegen harmonische ondergrond van de Noorse meesterbassist Eilertsen en een gevarieerde ritmische ondersteuning door Lijbaart zelf, die in zijn onorthodoxe speelwijze nu eens kiest voor speelse percussie, dan weer een een soort eenpersoons energiecentrale vormt.

Ze spelen voor de pauze onder meer het ingetogen 'Mitchell' van de leider, een stuk van Ornette Coleman, en het verrassende 'Black Is The Colour', een Brits volkswijsje dat opent met regelrechte free jazz, maar overgaat in prachtig ensemblespel. Het gedeelte na de pauze is voor een aantal stukken van de Braziliaanse zanger, gitarist en componist Milton Nascimento, een idool van Lijbaart ("vooral omdat hij niet erg Braziliaans klinkt; er komt geen bossanova of samba aan te pas"). En zowaar kijkt Mulligan dan toch even om de hoek, in de manier waarop de twee blazers elkaars melodielijnen omspelen. Hier is nu ook een wat strakkere ritmiek aan de orde, en Honing en Herman tonen zich hier en daar de boppers die ze in hun hart natuurlijk ook zijn. Fascinerend concert.

Deze recensie was eerder te lezen in De Stentor/Deventer Dagblad.

(Anoniem, 31.3.08) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
Belgi├ź
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.