Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Dat stukje paradijs in zuidoost Drenthe
Daniël Lohues, zaterdag 1 maart 2008, Theater Geert Teis, Stadskanaal

Daniël Lohues, voormalig voorman van de Drentse rootsgroep Skik, dook in Mississippi en Louisiana diep in de countryblues en vond zichzelf. De laatste keer dat ik hem zag zat hij met zijn Louisiana Bluesclub nog midden in de nagalm van zijn bedevaart naar de bakermat.

Inmiddels is hij vijf jaar verder en de blues is nooit meer helemaal weggegaan. Al heeft wat hij tegenwoordig zingt meer met Joni Mitchell dan met Johnny Taylor te maken. Gebleven is zijn scherpe, weemoedige kijk op het leven, die hij goed weet te verpakken in laconieke humor. Lohues bezit de gift of gab: zijn liedjes, resultaat van rake observaties en in Weltschmerz gedompelde overpeinzingen, vormen de verbindende schakels tussen zijn hilarische conferences – of omgekeerd. Daarbij geeft hij blijk van een voortreffelijke timing, wat bij het vertellen van (tragi-)komische verhalen even essentieel is als in muziek.

Lohues (zang, gitaar, piano en mondharmonica) blijft dicht bij zichzelf en bij zijn Erica, dat stukje paradijs in zuidoostelijk Drenthe. Hoe lang, vraag je je af, zal het nog duren voordat ook daar de Vinexwijken de boel overnemen en het Algemeen Beschaafd het beter weet dan de taal van het veen? Voorlopig werden de succesnummers van Daniël Lohues nog uit volle borst meegezongen door het Knoalster publiek, al konden strikt genomen alleen die uit Drouwenermond aanspraak maken op echte Drentse roots.

Meer horen?
Bij NCRV's Volgspot Bis (Radio 2) was vannacht een uur lang muziek van Daniël Lohues te horen, met opnames uit het archief van Skik (1999), Lohues & the Louisiana Blues Club (2003) en liedjes van de cd 'Allenig' (2006). Klik hier om dit programma te beluisteren.

(Eddy Determeyer, 24.3.08) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...
Menupagina's:


Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.