Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Lars Danielsson & Leszek Mozdzer - 'Pasodoble' (ACT, 2007)
Opname: 2006/2007

De combinatie van bas en piano is bepaald niet ongebruikelijk in de jazz. Maar het wordt al iets aparter als de bassist ook cello speelt, en de pianist dubbelt op celesta en harmonium. Dat gebeurt in het geval van de Zweedse basvirtuoos Lars Danielsson en de Poolse toetsenspeler Leszek Mozdzer.

De twee ontmoetten elkaar in 2002 tijdens een festival in Warschau, en hebben sindsdien regelmatig samengewerkt, op het podium en in de studio: ze maakten in Polen twee albums met de Israƫlische percussionist Zohar Fresco. Nu is er dan het cd-debuut als duo. Een mooi album, op een bewerking van een Zweeds volksliedje na geheel opgebouwd uit eigen composities (acht van Danielsson, vijf van Mozdzer).

Het gaat om elegante, intieme muziek, een soort kamerjazz met een weemoedige overtoon, waarin de twee elkaar perfect aanvoelen en aanvullen. Ronduit prachtig is de ballad 'Fellow', die zich op een heel organische manier ontwikkelt vanuit een relatief eenvoudig akkoordenmotiefje. Overigens komen die celesta en dat harmonium maar heel spaarzaam aan bod; de kleuring blijft toch vooral jazzy, met bas en piano.

Deze recensie was eerder te lezen in HVT Magazine.

Labels:

(Anoniem, 30.3.08) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
Belgiƫ
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.