Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Create(!) - 'A Prospect Of Freedom' (Sounds Are Active, 2006)

Dit is voorzichtige, niet opdringerige vrije improvisatie met sterk melodische inslag. De band, bestaande uit Orlando Greenhill (vocals, akoestische bas, percussie), Chris Schlarb en Raymond Raposa (elektrische gitaar, electronica), Lynn Johnston (klarinet, basklarinet), Kris Tiner (trompet, bugel) en Justice Constantine (drums, percussie), brengt een zeer breekbare mix van trage ritmes en aarzelende, aftastende instrumenten, die samen zoeken naar muzikale textuur en schoonheid, maar ook naar variatie in impact en effect.

Clichés moet je niet verwachten op deze cd; zowat alles wat je hoort valt in de categorie inventiviteit en creativiteit - ze hebben hun naam niet voor niets gekozen - en met succes, het algemeen effect is meer dan het beluisteren waard. Emotioneel word je heen en weer geslingerd tussen tederheid, melancholie, angst, verwarring, spanning en zuivere esthetische verbazing, en dat soort effecten is waar het bij muziek om te doen is. Dit is geen muziek die het moet hebben van de kracht van de solo's of van de creatie van een basismelodie, maar juist van de gezamenlijke improvisatie als band, de verfrissende ritmes en invalshoeken, het creëren van nieuwe uitdrukkingsvormen.

Is dit nu jazz? Ja, omdat de bezetting een typische jazzbezetting is, ja, omdat improvisatie en avontuur centraal staan, maar anderzijds staat dit ver van wat je van jazz verwacht. Mogelijke vergelijkingen: Tortoise, Mazurek, H.I.M. Dit is moderne muziek, punt. Schitterend, uitroepteken!

(Stef Gijssels, 28.3.08) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.