Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Collectieve klasse van SFJAZZ Collective
maandag 25 februari 2008, Bimhuis, Amsterdam

Eén van de activiteiten van de organisatie SF(San Francisco)JAZZ is de oprichting in 2004 van het all-star jazzensemble SFJAZZ Collective. Dit collectief, mede opgericht door tenorist Joshua Redman, bestaat uit louter prominente en befaamde jazzsolisten. De groep speelt jaarlijks behalve eigen composities ook die van moderne jazzmeesters, zoals de muziek van Ornette Coleman (2004), John Coltrane (2005), Herbie Hancock (2006) en Thelonious Monk (2007). Dit jaar staat het werk van Wayne Shorter centraal.

Het ensemble, dat bestaat uit de saxofonisten Joe Lovano en Miquel Zenón, trompettist Dave Douglas, trombonist Robin Eubanks, vibrafonist Stefon Harris, pianiste Renee Rosnes, bassist Matt Penman en drummer Eric Harland, fungeerde werkelijk als een collectief. Om beurten kondigden de musici de nummers aan en eenieder kreeg gelijke ruimte om te soleren. Naast enkele Wayne Shorter-composities werd van elke muzikant een nummer gespeeld, zoals de intieme ballad 'Road To Darma' van vibrafonist Stefon Harris, 'Secrets Of The Code' van Dave Douglas en Joe Lovano's 'This, That And The Other'.

Het SFJAZZ Collective is met recht een all-star band. Stuk voor stuk zijn de musici uitmuntende solisten. In het bijzonder Harris, Douglas en Zenón excelleerden. Zij bouwden hun solos zeer bekwaam en relaxed op, om in de laatste chorussen uitermate virtuoos en intens climaxen te bereiken. De ritmesectie was op stoom en stuwde enorm. Het – altijd belangrijke – samenspel tussen bassist en drummer was voortreffelijk. Pianiste Renee Rosnes, die bekwaam doch relatief bescheiden soleerde, begeleidde zeer effectief in zowel collectieven als solo's. Haar arrangement van Shorters 'Footprints' was verrassend en in de blazerscollectieven zeer harmonieus georkestreerd.

In dit octet wordt niet alleen uitzonderlijk gesoleerd; ook de arrangementen zijn van grote klasse. Al de relatieve elementen – ritmische diversiteit en variaties, moderne en aparte klankkleuren, verschillen in dynamiek, even welluidende als virtuoze passages – worden geïnspireerd toegepast. Laat dit ensemble een volgende keer een week lang in Nederland spelen: Amsterdam, Rotterdam, Groningen, Enschede en Eindhoven.

(Jacques Los, 9.3.08) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.