Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Zigeunerswing niet over datum
zondag 17 februari 2008, The Swinging Strings, De Spieghel, Groningen

Met een bezetting van drie akoestische gitaren plus contrabas mis je de drums niet. Twee slaggitaristen garanderen zekerheid, betrouwbaarheid, maar het gevaar van een zekere mate van voorspelbaarheid ligt op de loer. The Swinging Strings (ja, die naam heb ik ook niet verzonnen; hé, komt daar niet Frans Poptie op gindse wolk aanswingen) hebben daar geen last van. Het repertoire reikt van 'When Day Is Done' uit 1924 tot en met Thelonious Monk. De zigeunerswing van Django Reinhardt is uitgangspunt, maar tijdens de presentatie van 'Gronology', de eerste cd van de groep, was er geen Nuage'tje aan de lucht (tenzij ze dat helemaal aan het begin hebben gespeeld, toen ik er nog niet was). Wél een mooi spaarzaam arrangement van 'Concierto De Aranjuez' dat in een feestelijk 'Spain' uitspatte.

De erfenis van Reinhardt is netjes tussen de gitaristen Mark Lubbers en Ronald Kamphuis verdeeld. Voor de veelzijdige Kamphuis, inmiddels een bekend gezicht op jamsessies in het Groningse, lijkt het adjectief 'vingervlug' uitgevonden. Maar de notenguirlandes lossen nergens op in een gratuite notenbrij, Kamphuis blijft te allen tijde helder. In Mark Lubbers is de ziel van Django neergedaald. Hij jankt mooi in het reeds genoemde 'When Day Is Done' en heeft een handje van die typische 'Spaanse' roffeltjes op de snaren, die alleen met behulp van een high speed camera te ontrafelen zouden zijn.

Hoewel dit hun eerste cd is, zijn The Swinging Strings niet van vandaag, casu quo gisteren. Rond 2000 werd aan de boorden van het Leekstermeer de basis gelegd. Conservatoriumstudies eisten vervolgens alle aandacht, maar het resultaat is thans een gediplomeerd zigeunerhofje. Wat uitzonderlijk mag heten in de wereld van die muziek, die immers toch vooral op autodidactische leest geschoeid is. Deze band klinkt afgerond en zelfverzekerd, en juist de extra bagage van de muzikanten garandeert dat de groep voorlopig niet over datum is.

Meer weten, zien en horen?
 • Op de website van The Swinging Strings kun je een drietal tracks van de cd 'Gronology' beluisteren:
      'Djangology', 'Donna Lee' en 'Wave'. Ook zijn er video-opnamen te bekijken van liveoptredens.

  (Eddy Determeyer, 6.3.08) - - [naar boven]


  Lees verder in het archief...
 • Menupagina's:


  Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
  Mail de redactie.