Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
De pater familias van de Rosenberg Family
donderdag 31 januari 2008, Theater De Spiegel, Zwolle

De aanpak van zijn trio, merkte gitarist Stochelo Rosenberg ooit in een interview op, was inmiddels zó breed dat hij vaak voor publiek speelt dat fan is van het Rosenberg Trio, maar dat nog nooit van Django Reinhardt heeft gehoord, grote held en voorbeeld voor alle zigeunerjazzgitaristen. "Dan krijg je dat weer. Daarom noem ik hem altijd maar, dan voeden we de mensen een beetje op. Want zonder Django waren we hier niet geweest."

Reinhardt heeft altijd veel navolgers gehad, niet alleen in de Manouche gemeenschap. Daar zitten hele grote talenten bij, maar er zijn maar weinig Djangoïsten die verder de wereld zijn ingetrokken dan Stochelo Rosenberg. Letterlijk, maar vooral figuurlijk: de Rosenbergs traden al op met bigbands, symfonieorkesten, cabaretiers en rockgitaristen. Maar laten we voor de goede orde niet vergeten dat Reinhardt zelf veel heeft gewerkt met Jean Sablon, Charles Trenet en andere chansonniers. En dat hij na de oorlog 'gewoon' bebop speelde, op een elektrische gitaar. Met dat laatste gegeven wordt voor zover ik weet weinig gedaan door zijn talloze volgelingen.

Het programma van de Rosenberg Family, een combinatie van Stochelo's trio, de Gypsy Boys en gasten Ellen Helmus (fluit) en Christiaan van Hemert (viool, piano en bandoneon), is behoorlijk breed. Van Antonio Vivaldis 'Allegro' via valse musette tot Chick Corea's 'Spain'. Toch miste ik variatie. In ritme – dat beperkt bleef tot iets sneller dan medium en véél sneller dan medium. En in dynamiek. Een aantal eigen stukken klinken als vamps die op het trappetje van de wagen zijn ontstaan tijdens een ontspannen jamsessie waarbij ook gitarist Harry Sacksioni kwam langswippen. De sologitaristen zijn stuk voor stuk snelheidsduivels met rubberen vingers. Doch er is maar één Stochelo. Hij kneedt zijn nootjes het fraaist, komt met de meest onverwachte licks, de adembenemendste nuances. Hij is het muzikaalst. Stochelo, 39, is de pater familias van de Family.

(Eddy Determeyer, 7.2.08) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...
Menupagina's:


Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.