Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
David Binney - 'Out Of Airplanes' (Mythology Records, 2006)

Saxofonist David Binney heeft al een paar interessante postmoderne jazz-albums uitgebracht, met nogal wat rock en zelfs country-invloeden, maar de vorige lagen nog dicht aan tegen de mainstream jazz. Nu zet hij een stap verder, met rustige, jazzy, en vaak op rockharmonieën opgebouwde muziek. Rustig, maar complex en knap in elkaar gezet, met mooie, luchtige, en intense melodieën.

Naast Binney op sax zijn er niemand minder dan Bill Frisell op gitaar, Eyving Opsvik op bas (ook zijn solo-albums zijn een revelatie), Kenny Wollesen op drums en Craig Taborn op keyboards. Binney neemt risico als componist, laat veel ruimte (vandaar de titel); melodieën, harmonische ondersteuning en ritme zijn aanwezig, maar vallen geregeld weg. De ruimte die vrijkomt wordt opgevuld met langgerekte solo's.

Nummers zoals 'Jan Mayen' zijn hartverscheurend; op een trage melodie brengen zowel Binney als Frisell solo's in de hoogste registers van hun instrument, jankend en huilend. Maar ook op de titelsong is dat het geval; eerst een mooie melodie, dan enkel nog gitaar en sax, dan melodie met de bonkende drums van Wollesen als ondersteuning. 'The Forgotten Gem' is een complete soundscape, met elektronica die een permanente basistoon aangeeft, licht gitaarspel erbovenop en licht geroffel eronder.

Ik ben nooit uit een vliegtuig gesprongen, maar als de muziek qua gevoel maar in de buurt komt, lijkt het me meer dan de moeite waard. Dit is leuke, luchtige, frisse, pretentieloze muziek. De beste van Binney tot nog toe.

(Stef Gijssels, 11.2.08) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.