Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Loops staan muziek in de weg
Brian Blade & Wolfgang Muthspiel, donderdag 28 februari 2008, Bimhuis, Amsterdam

Een duo met gitaar en drums: Brian Blade en Wolfgang Muthspiel. Hoewel de twee al sinds 1998 samenwerken in verschillende bezettingen - waaronder een trio met Marc Johnsson - opereren zij pas twee jaar als duo.

De opening van het concert is veelbelovend als Muthspiel een verrassend helder intro speelt, neigend naar klassiek gitaarspel. Op de drums bouwt Blade heel rustig en nauwkeurig op. Het is wonderbaarlijk hoe gevoelig zijn spel klinkt. Het stuk heet dan ook niet voor niets 'Between The Beats'.

Hoewel beide musici een goede start hebben, vormen zij in de eerste set nauwelijks een samenhangend geheel. Dit is voornamelijk te wijten aan Muthspiels sample- en looptechnieken, die de gitarist meer in de weg staan dan aanvullen. Muthspiel zet te pas en te onpas loopjes in, en laat die tot vervelens toe terugkomen. Dit geeft weinig muzikale meerwaarde. Sterker nog: Muthspiel is zó met zijn techniek bezig, dat zijn spel eronder te lijden heeft; terwijl de baslijntjes worden afgespeeld, komt hij niet verder dan een technisch, eentonig spel. Ik mis concentratie. Afstemming. Muziek.

Beter is het slagwerk van Brian Blade: hij slaagt er keer op keer in het publiek in vervoering te brengen. Hoewel Blade een vrij sober instrumentarium heeft – drumstokken, paukenstokken en brushes op een drumstel zonder toeters en bellen – kan hij daarmee veel nuances aanbrengen. Hij voert het geluid nauwelijks merkbaar op van héél zacht tot spetterend hard. Een bezielde musicus, die in de eerste set nog beter tot zijn recht was gekomen als Muthspiel óók met zijn hart zou hebben gespeeld en niet met zijn hoofd.

De tweede set is in vele opzichten beter dan de eerste. Wolfgang Muthspiel slaagt erin een iets afwisselender geluid te laten horen; hij komt los van het tokkelen en laat zijn gitaar af en toe zelfs scheuren. Bovendien is het gebruik van de loops sterk gereduceerd, waardoor de gitarist eindelijk aan muziek maken toekomt. Maar alleen in 'End On Four' komen de twee musici echt tot elkaar. Ze spelen een veelzijdig, spannend en geïmproviseerd spel waar je u tegen zegt.

(Hann van Schendel, 11.3.08) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...
Menupagina's:


Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.