Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Brabants Jazz Orkest - 'Freedom!' (eigen beheer, 2007)

Jeroen Doomernik heeft zich de laatste jaren steeds vaker doen kennen als leider en inspirator van het Brabants Jazz Orkest. Een orkest dat bestaat uit een mix van amateurmuzikanten en professionals, dat onder zijn leiding tot grote hoogte is gestegen. Daarom ook leverden musici als Paul van Kemenade en Angelo Verploegen graag hun bijdrage aan deze cd en schreef Niko Langenhuijsen het merendeel van de arrangementen.

Voor mensen als Charles Mingus en Charlie Haden was freedom een groot goed. Zij gaven daar middels hun muziek vaak blijk van. 'The Ballad Of The Fallen', 'Reincarnation Of A Lovebird' en 'Song For Ché' - alledrie van hun hand - worden hier overtuigend uitgevoerd. Doomernik heeft met dit album een uitstekend werkstuk afgeleverd. Bovenmatig en weg van het doornee bigband-repertoire. Dit soort projecten verdient alle steun en scherpt de muzikale geest van uitvoerders en luisteraars.

Het orkest heeft een fraaie totaalklank en in alle secties wordt met passie, accuraat en met een goede onderlinge balans gemusiceerd. De solisten uit eigen gelederen zijn Fernand de Wilgen (trombone) in 'Call' en William Kroot (trompet) in 'La Première Fois'. Joris Reutelingsperger (piano), Thomas Martens (gitaar) en Constantijn van der Heijden (contrabas) soleren onderhoudend in 'The Ballad Of The Fallen'. Dat geldt zeker ook voor de herkenbare inbreng van Van Kemenade. Samen met Reutelingsperger geven zij volop kleur aan Mingus' 'Reincarnation Of A Lovebird'. Ook het warmbloedige spel van tubaïst Ron Anthens is opmerkelijk.

Deze megaklus klaarde het Nederlandse BJO met behulp van slechts twee microfoons in twee dagen tijd. De live-cd werd zonder knip en plakwerk in theater De Speeldoos in Vught spontaan opgenomen, waarvoor hulde.

(Cees van de Ven, 29.2.08) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.