Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Bo's Art Trio - 'Jazz Is Free And So Are We!' (icdisc.nl, 2008)
Opname: 2007

Het spelplezier spat van dit schijfje! Lang geleden dat ik met zo'n goed gevoel naar een live-cd heb geluisterd. Negen muzikale statements van formaat, die bol staan van energie, vreugde en vrijheid.

Bo van de Graaf, op sopraan- en tenorsax, steekt in een wereldvorm. Luister maar eens naar zijn allesverzengende spel in '4 Sake' en 'Somberman', twee eigen composities in heel verschillende toonzettingen; de ene uitbundig up, de ander haar titel indachtig. Maar beide overdonderend. Bij tijd en wijle waart de geest van Albert Ayler rond in het Leidense Hot House/De Burcht, waar deze cd is opgenomen. Van de Graafs solo's zijn zonder uitzondering meeslepend en vol overtuiging neergezet. Een zeer subtiel citaatje uit Mingus' 'Fables Of Faubus' in de imponerende solofeature 'Final Statement' laat horen dat Van de Graaf zijn klassieken kent.

Drummer Fred van Duijnhoven en pianist Michiel Braam poken de zaak eveneens flink op. Van Duijnhoven laat het gehele spectrum van zijn fraai getunede drums en bekkens weerklinken, van pianissimo tot fortissimo. Braam bewijst met zijn fris-energieke spel andermaal waarom hij een van Nederlands meest eigenzinnige jazzpianisten is, met een unieke mengeling van traditie, vernieuwing en muzikale kwinkslagen. Leuk zijn de dichterlijke bijdragen van the one and only Simon Vinkenoog, met zijn zangerige dictie, in Van Duijnhovens 'Breuk' en het speelse 'Bang Voor De Bullebak', geschreven door de onvolprezen Harry Bannink (waarin we zowaar even het refrein van 'M’n Opa' horen langskomen).

De playlist biedt een fraaie staalkaart van het Bo's Art Trio, tien stukken met genoeg variatie om de luisteraar 48 minuten geboeid te houden. Een speciale eervolle vermelding gaat uit naar Mark Peters, die dit concert uitmuntend heeft vastgelegd en gemixt. Met je ogen dicht waan je je moeiteloos op de voorste rij. 'Jazz Is Free And So Are We!' is een cd die erom schreeuwt om gehoord te worden. Het schijfje is voor de schappelijke prijs van € 12,50 te bestellen via de
site van Subterranean Distribution.

(Maarten van de Ven, 19.2.08) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.