Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Boelo Klat – 'Boelo Klat' (eigen beheer, 2008)

Pianist en componist Boelo Klat is een bescheiden muzikant die buiten Groningen nauwelijks naam heeft. Toch waren zijn eerdere projecten, met name zijn band Klatwerk en zijn samenwerking met zangeres Hanneke Kappen, zeer de moeite waard vanwege de eigenzinnige, originele en subtiele aanpak.

Met zijn jongste cd, die hij eenvoudigweg 'Boelo Klat' heeft genoemd, is iets merkwaardigs aan de hand. Op het eerste gehoor is het 'gewoon' mooie, relaxte improvisatiemuziek in de Bill Evans-Keith Jarrett traditie. Maar als je even doorluistert hoor je allerlei schakeringen. Dan hoor je oosterse dansjes zoals ook Béla Bartók die in zijn werk verstopte en de getemperde extase van Alexander Scriabin en zelfs een sprinkhaan die op hi-heel sneakers door 'A Little Spanish Town' huppelt. Gelaagde muziek, ook letterlijk: 'Roar Waalske' bestaat uit zes gestapelde pianopartijen. Daarbij gebruikt Klat bijzonder fraaie bebopharmonieën, waarvan je niet wist dat ze nog bestonden.

In één nummer, 'Slaapliedje', zijn de klankschalen van Christa Versluis door de Kawai-vleugel gemengd. Gelukkig levert dat geen new age-geneuzel op; het blijft bij een terloopse touch. Tijdens de presentatie in de Boteringe Suite, een nieuw, intiem concertzaaltje in Groningen, bleek dat er verder op die samenwerking gestudeerd zou moeten worden. De onbestemde stemming van de schalen levert fundamentele problemen op. En tja, als je diezelfde vleugel in al zijn glorie live hoort ga je je toch afvragen of het geen tijd wordt om die boxen die 35 jaar trouw hun werk hebben verricht eens te vervangen.

Meer weten?
 • Beluister op Klats website de volgende tracks van deze cd: 'Vertrouwen', 'Kojak' en 'Sprinkhaan'. De cd
      is hier online te bestellen.

  (Eddy Determeyer, 26.2.08) - - [naar boven]


  Lees verder in het archief...


 • Menupagina's:

  Redactieadres:

  Hoekstraat 1 B17
  3910 Neerpelt
  België
  (0032) 11747180
  (0032) 498788554

  Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
  Mail de redactie.