Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Berner Band boeit!
Paul Berner Band, vrijdag 11 januari 2008, Jazz at the Crow, Kraaij & Balder, Eindhoven

Zijn nieuwe cd '
Back Porch' is overal goed ontvangen. Geen wonder ook, want bassist Paul Berner componeert, arrangeert en speelt vanuit een groot creatief vermogen dat luisteraars aanspreekt. De bandleden waarmee hij dit concert verzorgde waren stuk voor stuk uit hetzelfde hout gesneden en in dit concert van smaakmakend belang: Ed Verhoef en Peter Tiehuis (beiden gitaar) en Hans van Oosterhout (drums).

En denk maar niet dat deze twee gitaristen van kaliber elkaar voortdurend naar het 'muzikale' leven stonden. Geen sprake van. Op geen enkel moment zaten ze elkaar in de weg of liepen ze elkaar voor de voeten. Beiden gaven en namen op een organische en onbaatzuchtige wijze ruimte voor zelfexpressie. Tiehuis en Verhoef waren ideale guitarmates. Als de een soleerde, werd door de ander een stimulerende Freddie Green-like begeleiding gespeeld of aangevuld met toegesneden riffs.

Melodieuze jazz is Paul Berners handelsmerk. Hij laat zich onder andere inspireren door pop ('Ain't Got You' van Springsteen), jazzstandards ('I Love You Porgy') en arrangeert deze naar zijn hand. Ook componeert hij fraai eigen werk, zoals het 'Shirts And Skins'. Bij alles wat hij creëert of aanraakt, hoor je zijn gedegen muzikale competentie. Een warme zangerige toon sloeg hij aan in Gershwins 'I Love You Porgy'. Een fraaie donkere liefdesverklaring was het, op een mooie placemat van snaren- en drumspel door zijn bandkompanen.

Ed Verhoefs solo in de Berner-original 'Bent Fender' was uitbundig, stevig en overtuigend. Van Oosterhout pookte en zweepte hem daarbij flink op. Van 'Running Outside' maakte de band een tower of power, niet in de laatste plaats door een fenomenaal opgebouwde marathonsolo van Tiehuis en Van Oosterhouts prikkelende drumwerk. Opvallend was de samenwerking tussen Verhoef en Tiehuis in 'Breckenbridge'. Tiehuis' solo kreeg hier optimale glans door het voorbeeldige begeleidingswerk van Verhoef. Later gebeurde dat overigens ook omgekeerd. Het concert werd besloten met Monty Alexanders' intimistische 'Trust'.

De Paul Berner Band klonk optimistisch en blijmakend. Het kwartet bood een gevarieerd, maar consistent programma van hoog niveau. Alle bandleden verdienen zonder meer drie sterren voor hun naam in de denkbeeldige Michelingids voor musici.

Klik hier voor een fotoverslag van dit concert.

Beluister via ons Audiocenter vier tracks van dit concert: 'Shirt And Skins', 'Old Model A', 'Feelin’ Good' en 'Running Outside'.

(Cees van de Ven, 19.2.08) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...
Menupagina's:


Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.