Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Zestal rond Jorrit Dijkstra heeft pret voor tien
The Flatlands Collective, maandag 14 januari, Jazzpower, Wilhelmina, Eindhoven

Voormalig Eindhovenaar Jorrit Dijkstra heeft in The Flatlands Collective musici om zich heen verzameld die hechtheid en solistische eigenzinnigheid in zich verenigen. Op maandag 14 januari speelde het sextet rond deze altsaxofonist bij Jazzpower een concert vol feestelijke onvoorspelbaarheid. Uiterst trage meerstemmige melodieën konden in een oogwenk omslaan in volkomen vrije improvisaties waarin elk een eigen weg insloeg en in een handomdraai weer de gelederen sloot.

Door de bezetting van klarinet, trombone, saxofoon en een ritmesectie van drums en bas (en een cello als vreemde eend in de bijt) kon je nog denken dat je van doen had met een eigentijdse draai aan het Dixieland-orkest. Maar vanaf de eerste toon hoorde je hoe ze een volstrekt eigen terrein verkenden en vorm gaven. Vanuit collectief samenspel stoven ze uiteen, gaven ze hun fantasie alle ruimte in solo's die zowel lyrisch als bizar konden zijn. Een knip met de vinger liet de samenhang compleet verdampen; een knik van Dijkstra's hoofd bracht iedereen bliksemsnel weer bij elkaar.

Ook sfeervolle stukken stonden op het menu, zoals een compositie gebaseerd op misthoorns voor de kust van San Francisco. Lange tonen van de verschillende instrumenten wisselden elkaar af, met de klanken van een steeds verder gedemonteerde klarinet zonder mondstuk als verbazingwekkend middelpunt. Bijna ongemerkt vormden ze zachte, warme akkoorden, waar de klarinet (nu weer in volle glorie hersteld) doorheen golfde. Tegen het eind lieten ze horen dat ze ook zonder voorbehoud konden swingen. In halsbrekende melodieën leken ze een steile muzikale helling af te rollen, onstuitbaar hotsend en botsend als flinke keien. Het speelplezier straalde van het zestal af, en het publiek liet zich daarin van harte meeslepen.

Klik hier voor een fotoverslag van dit concert door Cees van de Ven.

Deze recensie verscheen eerder in het Eindhovens Dagblad.

(René van Peer, 29.1.08) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...
Menupagina's:


Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.