Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Torns eclectische scheurgitaar
David Torn & Prezens, vrijdag 11 januari 2008, Bimhuis, Amsterdam

Gitarist David Torn heeft een brede staat van dienst. Hij heeft samengewerkt met mensen als Bowie, Madonna, David Sylvian en Jeff Beck, maakte ambient music en 'integrated noise'-materiaal. Torn presenteert zich nu met Prezens (geïntroduceerd op de gelijknamige cd in 2007).

Torn heeft ook filmmuziek gemaakt en dat is te horen. Op gitaar creëert hij heftige en vluchtige klanken die qua sfeer lang na-ijlen. Maar niet zachtjes, want hij is zeer aanwezig en de gekozen naam Prezens is meer dan passend. Het klinkt organisch en niet in één hokje te vangen. Misschien moet je dit eclectische scheurgitaar noemen. Schitterende, sterk hogere sferen neerzetten kan hij uitstekend. Toch wel veel naar binnen gericht is hij eindeloos bezig met het vervormen en manipuleren van zijn geluid. En dat met de nodige (of onnodige) decibellen.

Drummer Tom Rainey kan het zeer goed invullen, maar voor de pauze worden altsaxofonist Tim Berne en keyboardspeler Craig Taborn door Torns akoestische geweld tamelijk tot vrijwel geheel overstemd. Heel jammer, maar dat wordt na de pauze enigszins goedgemaakt. Berne, die dan wat meer ruimte krijgt, laat krachtig en warm spel horen, ook in de hoge expressieve flageoletten. Taborn krijgt te weinig soloruimte, behalve richting het einde van het concert. Daar komt hij goed in beeld met inventief werk en mooie klankkleuren.

Rainey speelt zeer sterk (en ook versterkt) en is samen met Torn de principale richtinggever in dit optreden. Hij heeft een tamelijk kleine kit, waarmee hij wel heel creatief omgaat. Alles wordt geslagen, beklopt en gedempt met sticks, brushes, mallets en ellebogen. Trommelvliezen worden geaaid met de handen. Zelfs de plastic zak met alle utensils erin bewerkt hij als een nieuw gevonden instrument. Het past allemaal goed. Hij is de rustige uitstraling zelve, maar ook enorm toegewijd en onvermoeibaar in zijn werk, en speelt enkele keren naar een explosie toe die mij nog lang na zal blijven.

Onder het enthousiaste publiek zitten ook aardig wat gitaarfans, sommigen wachtend op een handtekening van Torn. Een toegift wordt gevraagd en verkregen.

(Margretha van den Bergh, 24.1.08) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.